ΗΠΑ: Νέο πάκετο στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους 3 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία – Απρίλιος 2022

Νέο λάδι στην φωτιά της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ρίχνουν οι ΗΠΑ, καθώς σήμερα ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια των 2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων «θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει αμυντικά αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αντιαεροπορικά συστήματα και ραντάρ για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να αμύνεται μακροπρόθεσμα», δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Με αυτό το νέο πακέτο, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά τις 24 Φλεβάρη ανέρχεται πλέον στα 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι το 2ο πακέτο όπλων και στρατιωτικού υλικού που ανακοινώνουν οι ΗΠΑ προς την Ουκρανία, μέσα σε λίγες ημέρες. Στις 19 Αυγούστου ανακοίνωσαν συγκεκριμένα την αποστολή πακέτου ύψους 775 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με μια αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, το πακέτο περιείχε κυρίως πυραύλους για τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης Himars, αλλά και 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης Scan Eagle, περίπου 1.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και, για πρώτη φορά, 40 οχήματα ανθεκτικά στις νάρκες MaxxPro MRAP. Διατέθηκαν επίσης οβίδες συμβατές με τα βρετανικά οπλικά συστήματα που έχει παραχωρήσει το Λονδίνο στους Ουκρανούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...