ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών που θα φτάσουν στα 858 δισ. δολάρια το 2023

Νέο ρεκόρ πρόκειται να καταγράψουν οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ το 2023, φτάνοντας στα 858 δισ. δολάρια, μετά την διακομματική συμφωνία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο αμερικανικό κογκρέσο, που ανοίγει το δρόμο για την έγκριση του προϋπολογισμού.

«Με ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι καταλήξαμε σε διακομματική, διασωματική συμφωνία» για τον νόμο αυτόν (National Defense Authorization Act), ανέφεραν τα προεδρεία των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις, στα οποία βρίσκονται Δημοκρατικοί, και εξέχοντα στελέχη τους που ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους, στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Από αυτά, τα 317,3 δισ. δολάρια αφορούν στη συντήρηση και λειτουργία στρατιωτικού εξοπλισμού και διάφορων οπλικών συστημάτων αλλά και για αξιοποίηση της περιουσίας του Πενταγώνου.

Άλλα 174,5 δισ. δολάρια προορίζονται για το προσωπικό, ενώ 161,3 δισ. δολάρια για στρατιωτικές προμήθειες, 138,6 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, 30,5 δισ. για «δραστηριότητες» πυρηνικής ενέργειας και και 16,5 δισ. δολάρια για υποδομές στέγασης του στρατού των ΗΠΑ.

Προβλέπεται επίσης και ένα ειδικό κονδύλι ύψους 6 δισ. δολαρίων για μέτρα αντίδρασης απέναντι στη Ρωσία και άλλα 800 εκατ. δολάρια για την «υποστήριξη της Ουκρανίας» δίχως να διευκρινίζεται επακριβώς ο σκοπός αυτού του ποσού. Ακόμη, προβλέπεται να χορηγηθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας τουλάχιστον 10 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε τη νέα «στρατιωτική βοήθεια» 800 εκατ. δολαρίων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία λέγοντας πως είναι «είναι εξαιρετικά συγκρουσιακής φύσης σε σχέση με τη χώρα μας».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...