ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν σε ψηφιακή σύνοδο κορυφής με τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Eurokinissi

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ψηφιακή σύνοδο με τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας την Παρασκευή, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος χθες.

«Το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει ψηφιακή συνάντηση με τους άλλους ηγέτες της Quad: τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (Γιοσιχίντε) Σούγκα, τον πρωθυπουργό της Ινδίας (Ναρέντρα) Μόντι και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας (Σκοτ) Μόρισον», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Η ομάδα αυτή, γνωστή με την ονομασία Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια (Quadrilateral Security Dialogue, Quad για συντομία), σχηματίστηκε μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και επισημοποιήθηκε το 2007, ως αφορμή αλλά η ουσία είναι η ενίσχυση των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων έναντι της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, μιας και θεωρείται οτι το σχήμα δημιουργήθηκε απο τις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών θα έχουν για πρώτη φορά συνομιλίες με αυτόν τον τρόπο, μέσω βιντεοδιάσκεψης, διευκρίνισε η κυρία Ψάκι. Ως εδώ, το κουαρτέτο αυτό συνεδρίαζε συνήθως σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ή χαμηλότερο και διά ζώσης. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, το γεγονός ότι αυτή είναι μια από τις πρώτες πολυμερείς συνόδους στις οποίες θα πάρει μέρος ο Τζο Μπάιντεν δείχνει «πόση σημασία δίνουμε στη στενή συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού».

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητήσουν οι τέσσερις ηγέτες θα είναι η πανδημία του νέου κορονοϊού, η απειλή που ήγειρε για την οικονομική συνεργασία, η κλιματική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...