ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που στερεί το δικαίωμα ασύλου και διευκολύνει τις απελάσεις

Οι ΗΠΑ θα κλείσουν σε λίγες ώρες μέχρι νεοτέρας τα σύνορά τους με το Μεξικό στους μετανάστες που ζητούν άσυλο, μετά την ανακοίνωση της σκλήρυνσης της αμερικανικής πολιτικής για τη μετανάστευση, από τον τάχα «προοδευτικό» Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για το ζήτημα χθες Τρίτη, πέντε μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Το διάταγμα που δεν έχει να …ζηλέψει τίποτα από την αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ στερεί από τους μετανάστες που εισέρχονται χωρίς άδεια στην αμερικανική επικράτεια το δικαίωμα του ασύλου όταν ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 2.500 ημερησίως για επτά συνεχόμενες ημέρες, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Το διάταγμα διευκολύνει επίσης τις απελάσεις στο Μεξικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν ν’ «ανακτηθεί ο έλεγχος» στα σύνορα με το Μεξικό, καθώς καταγράφεται ρεκόρ συλλήψεων μεταναστών από την κεντρική και τη Λατινική Αμερική που έφυγαν από τις χώρες τους για να σωθούν από τη βία και τη φτώχεια.

Οι αιτούντες άσυλο θα επιτρέπεται να εισέρχονται ξανά αφού ο αριθμός τους μειωθεί στο επίπεδο των 1.500 την ημέρα, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

Ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε το διάταγμα, που κατ’ αυτόν δεν είναι παρά φενάκη καθώς «ξέρει πως έχουμε ντιμπέιτ σε τρεις εβδομάδες». Από την πλευρά του, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον έκανε λόγο για στάχτη στα μάτια, για πολιτικό «τέχνασμα» του προέδρου Μπάιντεν με προεκλογική σκοπιμότητα.

Το διάταγμα του Τζο Μπάιντεν βασίζεται σε νόμο τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε υπηκόους κρατών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...