ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζητά έγκριση από το Κογκρέσο για πώληση εξοπλισμού για F-16 στην Τουρκία

Την έγκριση της πώλησης προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, φέρεται να έχει ζητήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ από τους επικεφαλής του Κογκρέσου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το οποίο επικαλείται δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η κίνηση αυτή προετοιμάζει το έδαφος για μια επικείμενη πρόταση περί πώλησης 40 επιπρόσθετων F-16, η οποία επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, σε μια εξέλιξη που θα αναβαθμίσει σημαντικά τα μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν καλή γνώση της υπόθεσης, ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους πυραύλους για να «μετρήσει» το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία.

Η πώληση πυραύλων «AIM-9 Sidewinder», πυραύλων «AIM-120 Amraam», μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος που έχει γνώση της πρότασης.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συμφωνούν για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες δοκιμάστηκαν μετά την επιλογή της Άγκυρας να αγοράσει S-400 από τη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, το ειδικό βάρος της Τουρκίας έχει αυξηθεί για το ευρωατλαντικό μπλοκ, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θεωρούν κρίσιμο ζήτημα τη συνοχή της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέρος της οποίας είναι η Τουρκία και είναι πιθανό η κίνηση αυτή να συνδέεται με τον σχεδιασμό αυτό. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη δήλωση του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Ν. Παναγιωτόπουλου, ότι «δεν είναι καλή περίοδος να μιλάς κατά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...