ΗΠΑ: Ο Πομπέο κατηγορεί το Ιράν ότι προσφέρει «ασφαλές καταφύγιο» στους ηγέτες της Αλ Κάιντα

Πομπέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αθήνα
Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο / Πηγή: Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε σήμερα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει απτές αποδείξεις, ότι η Αλ Κάιντα έχει συστήσει μια καινούρια βάση στο Ιράν και ότι η Ουάσινγκτον έχει λιγότερες επιλογές στην αντιμετώπιση αυτής της οργάνωσης, τώρα που έχει «τρυπώσει» σε αυτή τη χώρα.

Με την κατηγορία αυτή συνεχίζεται η ασφυκτική πίση προς το Ιράν από την απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ και μένει να αποδειχτεί αν στις λίγες ημέρες που απομένουν θα προχωρήσει σε κάποια στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της Τεχεράνης. Σε κάθε περίπτωση, σύμβουλοι του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να παρεμποδίσει οποιαδήποτε επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Τεχεράνη και την επανένταξη των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν. Ο Μπάιντεν, έχει διαβεβαιώσει ότι η Ουάσινγκτον θα επανενταχθεί σε αυτήν «αν το Ιράν επανέλθει στην πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της», αφήνοντας εντούτοις ανοικτό το ενδεχόμενο νέων, ευρύτερων παζαριών και σε σχέση με τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν και σε σχέση με το πυραυλικό του πρόγραμμα.

Μόλις οκτώ ημέρες πριν από την αποχώρησή του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο είπε ότι το Ιράν έχει προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους ηγέτες της Αλ Κάιντα και στηρίζει την οργάνωση, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζει η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών και το Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε επίσης, για πρώτη φορά επισήμως, ότι ο «υπ΄ αριθμόν 2» της Αλ Κάιντα, ο Αμπντάλα ’Αχμεντ Αμπντάλα ή Άμπου Μοχάμαντ αλ Μάσρι, σκοτώθηκε τον Αύγουστο στην Τεχεράνη.

Η εφημερίδα «New York Times» έγραψε τον Νοέμβριο ότι ο Άμπου Μουχάμαντ αλ Μάσρι, σκοτώθηκε σε έναν δρόμο της Τεχεράνης από πυρά Ισραηλινών πρακτόρων, οι οποίοι εκτελούσαν μυστική αποστολή κατ΄ εντολή των ΗΠΑ. Ο αλ Μάσρι είχε κατηγορηθεί ότι βοήθησε στον σχεδιασμό των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε δύο πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική, το 1998.

Ο Πομπέο δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πώς πέθανε ο αλ Μάσρι, ούτε επιβεβαίωσε την ανάμιξη των ισραηλινών ή αμερικανικών υπηρεσιών. Χρησιμοποίησε όμως αυτό το πρόσφατο γεγονός για να στηρίξει την κατηγορία ότι το σιιτικό Ιράν έχει δώσει καταφύγιο στη σουνιτική οργάνωση που ίδρυσε ο Σαουδάραβας Οσάμα μπιν Λάντεν. Το Ιράν είχε διαψεύσει το δημοσίευμα της «New York Times», τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν «τρομοκράτες» της Αλ Κάιντα στο έδαφός του.

Για τον Πομπέο, η παρουσία του αλ Μάσρι στο Ιράν δεν αποτέλεσε έκπληξη. «Η Αλ Κάιντα έχει μια νέα έδρα: την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», είπε στην ομιλία του στο National Press Club της Ουάσινγκτον.

Ο Πομπέο ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στους ηγέτες της Αλ Κάιντα που εδρεύουν στο Ιράν και σε τρεις ηγέτες του κουρδικού παρακλαδιού της οργάνωσης (AQKB) που δρα στα βόρεια σύνορα Ιράν-Ιράκ. Είπε εξάλλου ότι θα δοθεί αμοιβή ύψους έως και 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του Μουχάμαντ Αμπατάι ή Αμπντ αλ Ραχμάν αλ Μαγρέμπι, του ηγέτη της Αλ Κάιντα που κατά τους Αμερικανούς φέρεται ότι «εδρεύει» στο Ιράν.

Η αντίδραση του Ιράν

Μέσω του Twitter, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέρριψε τα «πολεμοχαρή ψέματα» του Πομπέο, όπως τα χαρακτήρισε.

«Δεν ξεγελάτε κανέναν. Όλοι οι τρομοκράτες (της 11ης Σεπτεμβρίου 2001) προέρχονταν από αγαπημένους προορισμούς (του Πομπέο) στη Μέση Ανατολή. ΚΑΝΕΝΑΣ από το Ιράν», πρόσθεσε ο Ζαρίφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...