Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα επικαλεστεί τον «Νόμο περί Εξέγερσης», εφόσον κρίνει ότι οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Λος ’Αντζελες συνιστούν εξέγερση.
«Εάν υπάρξει εξέγερση, ασφαλώς θα τον επικαλεστώ. Θα δούμε» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, μία ημέρα αφού διέταξε την ανάπτυξη 700 πεζοναυτών στην πόλη, για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά της μεταναστευτικής πολιτικής του. Η Εθνοφρουρά, πρόσθεσε, θα παραμείνει στο Λος ’Αντζελες, μέχρι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι έρχονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες» στην πόλη, υπενθύμισε εξάλλου.
Ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά της κοινωνικής έκρηξης που προκάλεσαν στις 6 Ιουνίου οι πρώτες οργανωμένα μαζικές συλλήψεις πολλών δεκάδων παράτυπων Λατίνων μεταναστών στο Λος Άντζελες ο Τραμπ διπλασίασε τους 2.000 ενόπλους της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας που ενεργοποίησε το Σάββατο που φθάνουν έτσι συνολικά τους 4.000), κάνοντας χρήση του νόμου «Τομέας 10» που ψηφίστηκε το 1947 για την πάταξη εξεγέρσεων ή την αντιμετώπιση κινδύνου εισβολής ξένης χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε εντολή και για την ανάπτυξη 700 πεζοναυτών με απόφαση του υπουργού ΄΄Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ.
Με τον τρόπο αυτό ο Πρόεδρος Τραμπ δοκιμάζει τις λαϊκές αντοχές και αντιδράσεις σε μία χώρα όπου η ενδοαστική πόλωση οξύνεται σταθερά εδώ και χρόνια ενώ παραμονεύει ο κίνδυνος «έκρηξης» με κάθε σοβαρή αφορμή όπως φάνηκε ήδη από το 2020 με την κοινωνική έκρηξη που προκάλεσαν τα διαδοχικά θύματα αστυνομικής βίας, ειδικά μετά τη βάναυση δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ με κεφαλοκλείδωμα από αστυνομικούς στη Μινεάπολη.
Με αναρτήσεις του στο (δικό του) Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, Truth Social, ο Τραμπ στράφηκε κατά των διαδηλωτών και των μεταναστών με μηνύματα όπως: «Συλλάβετε τους μασκοφόρους τώρα!», «Μην αφήσετε αυτούς τους κακοποιούς να τη γλιτώσουν. ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ», κ.α.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης όσους σχεδιάζουν να διαδηλώσουν το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της στρατιωτικής παρέλασης που θα γίνει στην Ουάσινγκτον για τα 250 χρόνια από την ίδρυση του στρατού των ΗΠΑ. «Εκείνοι που θέλουν να διαμαρτυρηθούν, θα αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη ισχύ», είπε. «Δεν έχω ακούσει (να σχεδιάζεται) κάποια διαμαρτυρία αλλά, ξέρετε, είναι άνθρωποι που μισούν τη χώρα μας και θα αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη ισχύ», είπε. Ο Τραμπ επανέλαβε την κριτική που έχει ασκήσει στον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, σημειώνοντας ότι μίλησε μαζί του χθες. Ωστόσο ο κυβερνήτης, λίγο αργότερα, διέψευσε ότι έλαβε κάποιο τηλεφώνημα από τον πρόεδρο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters



