ΗΠΑ: Ο τυφώνας «Ιντάλια» πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα απειλώντας με μεγάλες καταστροφές

δορυφορική εικόνα τυφώνα που πλησιάζει τις ΗΠΑ

Ανυπεράσπιστοι μπροστά σε ένα ακόμη καιρικό φαινόμενο αναμένεται να βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Φλόριντα στις ΗΠΑ, καθώς ο τυφώνας «Ιντάλια» πλησίαζε την ακτή Big Bend σήμερα το πρωί και εκτιμάται ότι βρισκόταν περίπου 300 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Ταλαχάσι.

Ο τυφώνας κινούταν βόρεια, σχεδόν παράλληλα με τη δυτική ακτή της πολιτείας, με ταχύτητα 30 χλμ. ανά ώρα, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς μετεωρολόγους. Στην κομητεία Levy, που βρίσκεται περίπου 200 χλμ. μακριά από τον τυφώνα, εκδόθηκε χθες εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης.

Η καταιγίδα παρέμεινε ακριβώς κάτω από την ισχύ της κατηγορίας 3, με ισχυρούς ανέμους ταχύτητας έως 180 χλμ/ώρα. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό να ανέβει στην κατηγορία 4 πριν φτάσει στην ξηρά κάποια στιγμή το απόγευμα.

Οι ζημιές από τον τυφώνα μπορεί να εκτείνονται σε μία απόσταση περίπου 350 χλμ. κατά μήκος της δυτικής ακτής της Φλόριντα, εκτίμησε το γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Ταλαχάσι και πρόσθεσε ότι «οι τοποθεσίες μπορεί να μην είναι κατοικήσιμες για αρκετές εβδομάδες ή μήνες» λόγω των ζημιών, ενώ προβλήματα θα υπάρξουν και στην πρόσβαση σε αυτές.

Νωρίτερα ο τυφώνας είχε περάσει και από την Κούβα, ωστόσο χάρη στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και την ενεργοποίηση των λαϊκών δυνάμεων, προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, οι πιο σημαντικές ζημιές αναφέρθηκαν στους τομείς της ηλεκτροδότησης και των επικοινωνιών καθώς και στη γεωργία, ενώ επλήγησαν ιδιαίτερα οι επαρχίες Pinar del Río, Artemisa και ο δήμος Isla de la Juventud.

Περισσότερες από 1.645 οικογένειες χρειάστηκε να προστατευθούν στο Pinar del Río, ενώ στο Isla de la Juventud οι εκκενωθέντες ανήλθαν συνολικά σε 266 και στην Artemisa περισσότεροι από 1.400 κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη, λόγω των ισχυρών ανέμων και των έντονων βροχοπτώσεων που προκλήθηκαν από το καιρικό φαινόμενο.

Πηγή: CNN, NBC, «Prensa Latina», «Granma»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...