ΗΠΑ: Ο Τζον Μπόλτον παραδέχθηκε ότι συνέβαλε να σχεδιαστούν στρατιωτικά πραξικοπήματα

Τζον Μπόλτον, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, παραδέχθηκε δημοσίως ότι συνέβαλε να σχεδιαστούν στρατιωτικά πραξικοπήματα σε άλλα κράτη.

Ο Μπόλτον έκανε την αποκάλυψη αυτή, μιλώντας στο CNN έπειτα από τη χθεσινή δημόσια ακρόαση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επίθεση οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Γενάρη του 2021.

Μιλώντας στον παρουσιαστή Τζέικ Τάπερ του CNN, ο Τζον Μπόλτον υποστήριξε πως ο Ντ. Τραμπ δεν ήταν αρκετά ικανός για να φέρει σε πέρας ένα «προσεκτικά σχεδιασμένο πραξικόπημα». Προτού προσθέσει: «Ως κάποιος που συνέβαλε να σχεδιαστούν στρατιωτικά πραξικοπήματα –όχι εδώ, ξέρετε, (σε) άλλα μέρη– απαιτούνται πολλά για να επιτύχουν. Και δεν τα έκανε».

Ο Τζέικ Τάπερ τον ρώτησε σε ποιες απόπειρες ανατροπής κυβερνήσεων αναφερόταν. «Δεν θα υπεισέλθω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες», αποκρίθηκε ο Τζ. Μπόλτον, όμως αναφέρθηκε κατόπιν ονομαστικά στη Βενεζουέλα: «Αποδείχθηκε ότι (η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής της) δεν ήταν επιτυχής. Όχι πως αναμειχθήκαμε τόσο σε αυτή, όμως είδα τι χρειάζεται προκειμένου μια αντιπολίτευση να προσπαθήσει να ανατρέψει έναν πρόεδρο που έχει εκλεγεί παράνομα — και δεν το κατάφερε».

Τζον Μπόλτον, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Φώτο Αρχείου / Τζον Μπόλτον, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, επί προεδρίας Τραμπ

«Διαισθάνομαι πως υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν μου λέτε», επέμεινε ο παρουσιαστής του CNN. Για να λάβει την απάντηση «σίγουρα».

Ο Τζον Μπόλτον το 2019, τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, τάχθηκε δημόσια υπέρ της προτροπής του Χουάν Γκουαϊδό, προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να συνταχθούν με την προσπάθειά του να ανατρέψει τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Τότε ήταν που έκανε και την δήλωση – ορόσημο για τον αμερικανικό τρόπο «χαρτογράφησης» του πλανήτη κατηγορώντας τη Ρωσία ότι εμπλέκεται στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Βενεζουέλας: «Αυτό είναι το δικό μας ημισφαίριο. Δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνουν εδώ οι Ρώσοι. Είναι λάθος εκ μέρους τους. Δεν θα οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων».

Εξάλλου, στο «πλούσιο» βιογραφικό του, ξεχωρίζει η δράση του εναντίον του λαϊκού κινήματος στη Λατινική Αμερική. Παράλληλα, θεωρείται θερμός υπέρμαχος του δόγματος του «προληπτικού πολέμου», της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ, ενώ έχει λάβει σκληρή θέση έναντι της ΛΔ Κορέας από το πόστο του ανώτατου διαπραγματευτή της κυβέρνησης Μπους επί του ελέγχου των όπλων.

Τζον Μπόλτον, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους Τζουνιορ μαζί με την Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις
Φώτο Αρχείου / Τζον Μπόλτον, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους Τζουνιορ μαζί με την Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις

Επίσης έχει υποστηρίξει απροκάλυπτα, μεταξύ άλλων, την ιρανική αντιπολιτευόμενη οργάνωση των εξόριστων του Ιράν «Μουτζαχεντίν-ι-Χαλκ», ενώ με αφορμή τον διορισμό του στον ΟΗΕ, ήρθε στην επιφάνεια ο ρόλος του στην (αποτυχημένη) απόπειρα προβοκάτσιας εις βάρος της Κούβας, όπου επιχείρησε να ισχυριστεί την ύπαρξη βιοχημικών όπλων στο νησί της επανάστασης, στήνοντας σκηνικό επέμβασης.

Επίσης, θεωρείται επικριτής του ΟΗΕ, μάλλον πολέμιος, αφού κάποτε δήλωσε πως εάν χάνονταν οι δέκα από τους 38 ορόφους της έδρας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δε θα πείραζε καθόλου…

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...