ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους σε απεργιακές κινητοποιήσεις

Αμερικάνικοι Σιδηρόδρομοι
Φώτο Αρχείου / Αμερικάνικοι Σιδηρόδρομοι

Σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους των ΗΠΑ, αν τα αιτήματά τους για αυξήσεις και βελτίωση των όρων εργασίας τους δεν ικανοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις των σωματείων τους με τις σιδηροδρομικές εταιρείες, που είναι σε εξέλιξη.

Τα σωματεία, που εκπροσωπούν περίπου 60.000 εργαζόμενους σε μεγάλους εμπορικούς σιδηρόδρομους των ΗΠΑ, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι οι Union Pacific, Berkshire Hathaway’s BNSF, CSX και Norfolk Southern, και έχουν δηλώσει πως, αν μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής δεν έχουν επιτευχθεί προκαταρκτικές συμφωνίες, τότε θα ανοίξει η πόρτα στην πραγματοποίηση απεργιών, σε αποκλεισμούς των χώρων εργασίας, αλλά και σε παρέμβαση από το Κογκρέσο.

Στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης προς την εργοδοσία, οι εργαζόμενοι καθυστερούν, αρχής γινομένης από σήμερα, Δευτέρα, τη μεταφορά φορτίων με επικίνδυνα και τοξικά υλικά.

Η πίεση αυτή φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα, καθώς η εργοδοτική πλευρά, η Ένωση Αμερικανικών Σιδηροδρόμων (AAR) ανακοίνωσε πως δεν πιστεύει πως «μία διακοπή των σιδηροδρομικών υπηρεσιών σε παναμερικανικό επίπεδο είναι αναπόφευκτη», καλώντας εμμέσως τα μέλη της να προχωρήσουν σε συμφωνίες με τα σωματεία.

Μέχρι σήμερα, 8 από τα 12 σωματεία έχουν επιτύχει προκαταρκτικές συμφωνίες σύμφωνα με την αρμόδια εθνική ένωση (NRLC). Ωστόσο, Στα σωματεία αυτά, δεν συμπεριλαμβάνονται οι ενώσεις εργαζομένων SMART-TD και BLET, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των 115.000 εργαζόμενων στον κλάδο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...