ΗΠΑ: Οι πατάτες…αποκαλύπτουν τον ένοχο

Στις ΗΠΑ υπάρχει έλλειψη των προτηγανισμένων πατατών στην αγορά αλλά όχι και έλλειψη πατάτας στις αποθήκες των προμηθευτών…

Όσο οξύμωρο και να ακούγεται αυτό είναι μια πραγματικότητα, καθώς τόνοι πατάτας που προορίζονταν για τις μεγάλες αλυσίδες fast-food, δεν μπορούν να διοχετευτούν στο λιανικό εμπόριο για οικιακή κατανάλωση λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Το κύριο εμπόδιο είναι το πολύ μεγάλο μέγεθος των συσκευασιών τροφίμων που προορίζονται για κουζίνες που βγάζουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες γεύματα κάθε μέρα. Το να βγουν χωρίς συσκευασία δεν είναι δυνατό καθώς δεν περιέχουν τις ετικέτες συστατικών και διατροφής που απαιτούνται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αλλά ούτε και η δημιουργία μικρότερων πακέτων καθώς το κόστος για τη συσκευασία και την επισήμανση του προϊόντος είναι μεγάλο και τα πλαστικά δοχεία είναι σε μικρή προμήθεια.

Και ενώ οι καταψύκτες των προμηθευτών γρήγορου φαγητού είναι γεμάτοι πατάτες η ζήτησή τους, από τις μεγάλες εταιρείες, έχει πέσει κατακόρυφα μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού. Ταυτόχρονα αγρότες δεν προχωρούν με την παραγωγή νέας σοδειάς ενώ έχουν και τους σπόρους, το χωράφι και τα μέσα με τον φόβο ότι θα μείνουν απούλητες.

Το παραπάνω αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα των αδιεξόδων που έχει αυτό το σύστημα. Αυτό γιατί ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού σε τροφή, αυτές παραμένουν αναξιοποίητες εξαιτίας ενός συστήματος που έχει εμπορευματοποιήσει τα πάντα. Ακόμη και το κόστος παραγωγής της συσκευασίας στέκεται εμπόδιο στην κάλυψη βασικών αναγκών για την επιβίωση.

Την ίδια ώρα που ο λαός των ΗΠΑ υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας ο παραλογισμός του καπιταλισμού αφήνει τόνους πατάτας στους καταψύκτες να μένουν αναξιοποίητες και εργαζόμενους και ανέργους να καλούνται να επιβιώσουν χωρίς ίχνος μέριμνας.

[Πηγή: reuters.com]

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...