ΗΠΑ – Ουκρανία: Η Ουάσιγκτον κάνει πίσω στο θέμα αποστολής πυραύλων MLRS

Παρά την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο παράδοσης στην Ουκρανία συστημάτων εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (MLRS) που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία.

«Δεν πρόκειται να στείλουμε πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία», είπε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί.

Αυτή η παράδοση είχε αναφερθεί επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο ταυτόχρονα είχαν εκφραστεί σοβαρές ενστάσεις για το ενδεχόμενο αυτό, καθώς εκτιμήθηκε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σύστημα για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, κάτι που θα γενίκευε και θα επέκτεινε τη σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, η οποία ήδη θεωρεί τέτοιες παραδόσεις βαρέων όπλων ως προκλητική κλιμάκωση.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση Μπάιντεν, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην στείλει στην Ουκρανία συστήματα MLRS, ήταν «ορθολογική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...