ΗΠΑ: Παραδέχονται πως τυχόν κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν «παγκόσμιες επιπλοκές»

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα έχουν «παγκόσμιες επιπλοκές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ’ όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές», είπε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσιγκτον σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους.

Το πακέτο αυτό, διευκρίνισε, θα περιλαμβάνει «αναμφίβολα περιορισμό των εξαγωγών» της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε προχθές Τρίτη πως οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία «είναι έτοιμες». Αναφέρθηκε σε «ισχυρά» μέτρα που θα πλήξουν τον χρηματοοικονομικό τομέα και «βιομηχανίες-κλειδιά».

«Το υπουργείο Οικονομικών ενεπλάκη στην προετοιμασία του πακέτου οικονομικών κυρώσεων», είπε η κυρία Γέλεν, αναφέροντας πως «συνεργαστήκαμε πάρα πολύ στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

«Συμφωνήσαμε για το πακέτο των κυρώσεων» που «θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «εξασφαλίσαμε πολύ ισχυρή υποστήριξη από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων μας» και «θα προχωρήσουμε μαζί».

Η υπουργός ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχουν οι γεωπολιτικές εντάσεις στις τιμές της Ενέργειας, την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

«Ανησυχούμε για τον πιθανό αντίκτυπο στις αγορές της Ενέργειας, λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού ρόλου της Ρωσίας, που αποτελεί προμηθευτή πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά και φυσικού αερίου στην Ευρώπη», εξήγησε.

Διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον συνεργάζεται «με τους Ευρωπαίους συμμάχους» για να εξασφαλιστεί «η καλύτερη δυνατή προστασία τους» από τις πιθανές συνέπειες.

Ζητούμενο είναι να υπάρχουν «διαθέσιμες προμήθειες» από «άλλες περιοχές του κόσμου» και να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός της Ευρώπης «με πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...