ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του Μάουι

Πυρκαγιές στη Χαβάη
Πηγή: Associated Press

Ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του Μάουι (MEMA) της Χαβάης, υπέβαλε την παραίτησή του χθες Πέμπτη, επικαλούμενος λόγους υγείας, ανακοίνωσαν οι αρχές του νησιού.

Ο Χέρμαν Αντάγια, ο διευθυντής της MEMA, επικρίθηκε έντονα για την απόλυτη έλλειψη πρόληψης, τις πενιχρές πυροσβεστικές δυνάμεις και μέσα, που είναι βέβαια η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θεωρούν τη δασοπροστασία και την πυροπροστασία «κόστος», με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές που έσβησαν από τον χάρτη μια ολόκληρη πόλη, ς στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 111 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, οι σειρήνες συναγερμού, που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις τσουνάμι, δεν ενεργοποιήθηκαν. Οι ειδοποιήσεις μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και κινητών τηλεφώνων ήταν ανώφελες για τους περισσότερους εξαιτίας των διακοπών ρεύματος.

Επίσης Εντείνονται οι σφοδρές επικρίσεις και κατά της ηλεκτρικής εταιρείας «Hawaiian Electric Co.» επειδή δεν σταμάτησε την παροχή ρεύματος ενώ έπνεαν στην περιοχή θυελλώδεις άνεμοι με ταχύτητα 96 χλμ. την ώρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σίλε Κιμούρα, αποποιήθηκε των ευθυνών λέγοντας πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν μία απόφαση για γενικευμένο μπλακάουτ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...