ΗΠΑ: Πληθωρισμός, προβλέψεις ύφεσης και απολύσεις

ΗΠΑ - Σημαία - δολάρια - Οικονομία

Στις ΗΠΑ έρευνα οικονομολόγων που επικαλείται το δίκτυο CNN θεωρεί απίθανο η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) να «τιθασεύσει» τον πληθωρισμό χωρίς να ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Ειδικότερα, το 72% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Εθνικής Ενωσης Οικονομικών Μελετών (ΝΑΒΕ) εκτιμούν ότι η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει.

Στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 ανακοινώθηκε υποχώρηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν ωστόσο να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για «πραγματική ύφεση», επικαλούμενη άλλους δείκτες, όπως «η κατάσταση της αγοράς εργασίας».

Και εκεί, πάντως, στο πλαίσιο και της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης», οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα. Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία «Ford»: Η διοίκηση του αμερικανικού μονοπωλίου έβαλε μπροστά σχέδιο 3.000 απολύσεων, ειδοποιώντας τους πρώτους εργαζόμενους από το βράδυ της Δευτέρας.

Το σχέδιο της εταιρείας – το οποίο συνδέεται και με τη μετάβαση στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα – συμπεριλαμβάνει απολύσεις 2.000 μισθωτών και άλλων 1.000 εργαζομένων με άλλες συμβάσεις εργασίας σε παραρτήματα στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ινδία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ford», Μπιλ Φορντ, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους για τις απολύσεις ανέφερε προκλητικά ότι «η οικοδόμηση του μέλλοντος απαιτεί αλλαγή και αναμόρφωση σχεδόν όλων των πτυχών του τρόπου με τον οποίο λειτουργούμε εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...