ΗΠΑ – Πολεμική Αεροπορία: Καθήλωσαν τα μαχητικά F-35 της «Lockheed Martin» μέχρι νεωτέρας

Μαχητικό αεροσκάφος F-35 ligthing II της αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας
Μαχητικό αεροσκάφος F-35 ligthing II

Αμηχανία προκαλεί στο αμερικανικό μονοπώλιο πολεμικής βιομηχανίας της «Lockheed Martin» που κατασκευάζει τα πανάκριβα, σύγχρονα μαχητικά F-35 και εν μέρει στο Πεντάγωνο, η απόφαση της διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας να καθηλώσει προσωρινά όλο τον στόλο αυτών των αεροσκαφών στο πλαίσιο έρευνας για την αντικατάσταση του συστήματος αυτόματης εκτόξευσης καθίσματος πιλότου.

Το πρόβλημα φαίνεται πως αφορά τα φυσίγγια εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται στα εκτινασσόμενα καθίσματα για να βοηθήσουν στην ώθησή τους από το αεροπλάνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η απόφαση επηρέασε πρώτα περίπου 300 εκπαιδευτικά αεροσκάφη F-35 ενώ εκτός υπηρεσίας έχουν τεθεί αεροσκάφη αυτού του τύπου και από το Πολεμικό Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της «Lockheed Martin» και έχει προμηθευτεί ως τώρα 348 αεροσκάφη F-35 από τα 1.763 που έχει παραγγείλει.

Θυμίζουμε ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει «ενδιαφέρον» για απόκτηση 20+20 τέτοιων μαχητικών με τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στα μέσα Ιουλίου στα πλαίσια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...