ΗΠΑ: «Πολύπλοκη αλλά απαραίτητη» η σχέση με την Τουρκία

Φωτο αρχείου / Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν / Σεπτέμβριος 2016

Στην «πολυπλοκότητα» της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία αναφέρθηκε ο υποψήφιος για τη θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, καταθέτοντας χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Φλέικ χαρακτήρισε την Τουρκία «έναν απαραίτητο σύμμαχο για τις ΗΠΑ», αναφερόμενος ειδικά στον ρόλο που διαδραματίζει σε κρίσιμες ζώνες όπως στην Κεντρική Ασία (π.χ. Ναγκόρνο Καραμπάχ) αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, με επιλογές που συχνά προκαλούν αντιδράσεις σε (ΝΑΤΟικούς και άλλους) συμμάχους της.

Μεταξύ άλλων, όπως μετέδωσε και το ΑΠΕ, ο Φλέικ τόνισε ότι υπάρχουν τομείς όπου τα συμφέροντα Ουάσιγκτον – Αγκυρας ταυτίζονται και ξεχώρισε τον «αμυντικό τομέα», επαναλαμβάνοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τέλος, σημείωσε ότι η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας έχει και σημαντική οικονομική διάσταση.

Την ίδια στιγμή, συμφώνησε ότι η αγορά ρωσικών συστημάτων «S-400» παραμένει «αγκάθι στη διμερή σχέση», χαρακτηρίζοντάς την ενέργεια αντίθετη με τις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι χώρες της Συμμαχίας και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) θα παραμείνουν στο τραπέζι, μέχρι η Αγκυρα να εγκαταλείψει οριστικά τους «S-400».

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες, επικαλούμενα «επίσημες πηγές», ότι οι Πρόεδροι των δύο χωρών θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 που θα γίνει στα τέλη Οκτώβρη στη Ρώμη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...