Προειδοποιήσεις για ένα φαινόμενο «επικών διαστάσεων», που δεν το έχει βιώσει η Βόρεια Αμερική εδώ και πολλές γενιές, εξέδωσαν σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, με το αστικό κράτος στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου να επιχειρεί να χρεώσει – προκαταβολικά – στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» την απροθυμία και την αδυναμία του να προστατέψει τα λαϊκά στρώματα από αυτά, όπως αποδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο κατά την πρόσφατη χιονοθύελλα που έπληξε τη χώρα, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS), στο Μέιν, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, πολύ κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, σήμερα Σάββατο το θερμόμετρο μπορεί να δείξει έως και -51 βαθμούς. «Είναι ένα επικό κύμα αρκτικού ψύχους», κάτι που το βόρειο και ανατολικό Μέιν δεν έχει βιώσει από το 1982, υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι.
Σε ορισμένες περιοχές των βορειοανατολικών ΗΠΑ και σε αυτήν την περιοχή της Νέας Αγγλίας, οι θερμοκρασίες, λόγω του παγωμένου αέρα, μπορεί να πέσουν σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες ή ακόμη και ποτέ στο παρελθόν.
Στις ΗΠΑ, η πιο κρύα νύχτα ήταν αυτής της Παρασκευής προς το Σάββατο, ιδίως στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη, όπου τα θερμόμετρα μπορεί να έδειξαν μέχρι και -15 βαθμούς.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, το υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά προειδοποίησε ότι η παγωνιά θα είναι τόσο ισχυρή που όποιος κυκλοφορεί έξω μπορεί να πάθει κρυοπαγήματα μέσα σε μερικά λεπτά. Στο Μόντρεαλ σήμερα το απόγευμα η αισθητή θερμοκρασία ήταν στους -41°. Ο υδράργυρος μπορεί να πέσει μέχρι και τους -50° σε βορειότερες περιοχές του Κεμπέκ. Ένα λευκό νέφος, ο λεγόμενος «καπνός της Αρκτικής θάλασσας», είχε σχηματιστεί πάνω από τον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου από τους υδρατμούς, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα και του νερού που δεν είχε παγώσει.
Η εταιρεία ηλεκτροδότησης «Hydro-Québec» προβλέπει ότι σήμερα και αύριο θα καταγραφεί ρεκόρ κατανάλωσης και προέτρεψε τους πελάτες της να κάνουν οικονομία Ενέργειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP