ΗΠΑ: Προειδοποιούν τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να μην βοηθήσουν το Ιράν να τροφοδοτήσει τις αποστολές στη Βενεζουέλα

Δεξαμενόπλοιο
Φώτο Αρχείου

Επιδιώκοντας να αποτρέψει περαιτέρω αποστολές ιρανικών καυσίμων στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση Τραμπ προειδοποίησε ξένες κυβερνήσεις, θαλάσσιους λιμένες, ναυτιλιακές εταιρείες και ασφαλιστές ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυστηρές κυρώσεις στις ΗΠΑ εάν βοηθήσουν τον στολίσκο των δεξαμενόπλοιων.

Ο Elliott Abrams, ειδικός εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον για τη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι η εκστρατεία πίεσης που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό σε κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας διεξάγεται «για να βεβαιωθούμε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη συναλλαγή για να στηρίξει».

Έχουμε ειδοποιήσει τη ναυτιλιακή κοινότητα σε όλο τον κόσμο, τους ιδιοκτήτες πλοίων, τους πλοιάρχους, τους ασφαλιστές πλοίων και έχουμε ειδοποιήσει λιμάνια στο δρόμο μεταξύ Ιράν και Βενεζουέλας.

Elliott Abrams

Είπε ότι οι διπλωματικές προειδοποιήσεις, γνωστές ως διαβήματα, έχουν σταλεί ιδιωτικά σε κυβερνήσεις «σε όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα σε αυτές ήταν και το Γιβραλτάρ, που βρίσκεται στη διαδρομή των δεξαμενόπλοιων. Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ζητήθηκε από διάφορες χώρες να αρνηθούν τις λιμενικές υπηρεσίες τους υπηρεσίες στα εν λόγω δεξαμενόπλοια.

Δύο άλλα δεξαμενόπλοια, κάτω από την σημαία της Λιβερίας διήλθαν από το κανάλι του Σουέζ στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon. Πηγές ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους για να τους εμποδίσουν να φτάσουν στη Βενεζουέλα.

Ο Abrams αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά, επικαλούμενος τον κίνδυνο κυρώσεων, είπε:

Δεν νομίζω ότι θα βρείτε ιδιοκτήτες πλοίων και ασφαλιστές και καπετάνιους και πληρώματα πρόθυμα να συμμετάσχουν σε αυτές τις συναλλαγές στο μέλλον.

Abrams

Το ναυτικό της Βενεζουέλας συνόδευσε την Πέμπτη ένα τέταρτο δεξαμενόπλοιο που φέρνει ιρανικό καύσιμο μέσω των υδάτων του στη χώρα, που στερείται βενζίνης, αψηφώντας τις απειλές των ΗΠΑ ως απάντηση στις αποστολές.

Τουλάχιστον ένα άλλο δεξαμενόπλοιο ήταν καθ ‘οδόν στον Ατλαντικό. Αυτό αποτελεί ένα σημάδι της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ της Βενεζουέλας και του Ιράν, και τα δύο μέλη του ΟΠΕΚ( Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) με έντονες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προβλέπεται ότι το καύσιμο στην χώρα θα διαρκέσει λίγες μόνο εβδομάδες. Οι ελλείψεις αυξήθηκαν έντονα λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν αυτό το μήνα μια παγκόσμια ναυτιλιακή συμβουλή, παρέχοντας καθοδήγηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία σχετικά με τον τρόπο αποφυγής κυρώσεων που σχετίζονται με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.

Η Ουάσινγκτον φάνηκε πρόθυμη να βασιστεί σε οικονομικά μέτρα αντί να χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη ναυτική παρουσία της στην Καραϊβική για να εμποδίσει τα δεξαμενόπλοια. Το Ιράν και η Βενεζουέλα έχουν προειδοποιήσει κατά της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από το reuters.

Δείτε ακόμα...