ΗΠΑ: Προσωρινός προϋπολογισμός για να μην μπει λουκέτο στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές ενέκριναν σήμερα έναν προσωρινό προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να υιοθετηθεί από την κάτω βουλή και στη συνέχεια να υπογραφεί και κυρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα από τον Τζο Μπάιντεν προκειμένου να αποτραπεί η παράλυση των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους.

Το κείμενο, το οποίο προβλέπει παράταση του προϋπολογισμού έως τις 3 Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών εκτός από την στήριξη που έλαβε από τους Δημοκρατικούς. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαιρέτισε αυτή τη «σπάνια στιγμή ένωσης» καθώς υπάρχουν «τόσα πολλά για να διευθετηθούν εδώ», δήλωσε αναφερόμενος στην απειλή μιας χρεοκοπίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις του Κογκρέσου γύρω από τα επενδυτικά σχέδια του Τζο Μπάιντεν.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν πως το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας «κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη».

Στο φόντο της νέας καπιταλιστικής κρίσης που καταγράφηκε το 2020, αλλά και συνολικότερα της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία και των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενισχύσουν την αμερικανική καπιταλιστική οικονομία διοχετεύοντας πακέτα τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, με άρθρο της στην «Wall Street Journal» που δημοσιεύτηκε στις 19/9, παρότρυνε το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει «ιστορική οικονομική κρίση».

Σε άρθρο της αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών» και πως εάν το έπρατταν τώρα, «πιθανόν θα προκαλούσαν ιστορική οικονομική κρίση (…) η στάση πληρωμών θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη των επιτοκίων, μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών και άλλα οικονομικά προβλήματα».

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού των ΗΠΑ , μέσα σε μερικές μέρες «εκατομμύρια Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν έλλειψη μετρητών (…). Σχεδόν 50 εκατομμύρια ηλικιωμένοι δεν θα λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους και οι στρατιώτες δεν θα λαμβάνουν τον μισθό τους», ενώ προειδοποιεί ότι η χώρα θα έβγαινε «πολύ εξασθενημένη» από μια τέτοια «κρίση».

Η αμερικανική κυβέρνηση πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότηση του κράτους αν το τρέχον όριο (28,4 τρισ. δολάρια) δεν αυξηθεί με απόφαση του Κογκρέσου. Η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο ενδοαστικής αντιπαράθεσης στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του 1960 έχει αυξηθεί ή παγώσει κάπου 80 φορές.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...