ΗΠΑ Ρεκόρ 40ετίας ο πληθωρισμός, έφτασε το 9,1% τον Ιούνιο

ΗΠΑ - πληθωρισμός - σούπερ μάρκετ

Στο 9,1% σε ετήσια βάση έφτασε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στις ΗΠΑ και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Το ποσοστό αυτό, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με 8,6% τον Μάιο, αποτυπώνει τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το εισόδημα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα του ράλι ανόδου των τιμών που ακολούθησε την περίοδο της πανδημίας και επιδεινώθηκε λόγω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.   

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 1% τον Μάιο. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα έφτανε το 8,8% σε ετήσια βάση και το 1,1% σε μηναία βάση τον Ιούνιο.

Η άνοδος των τιμών αφορά όλους τους κλάδους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα ενοίκια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα.

Οι τιμές της ενέργειες αυξήθηκαν κατά 41,6% σε έναν χρόνο, τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 1980.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον περασμένο μήνα τα 5 δολάρια ανά γαλόνι (περίπου 3,8 λίτρα), γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα.

Όσο για τα τρόφιμα, καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1981, με 10,4% σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...