ΗΠΑ – Ρωσία: «Διερευνητικές» επαφές μακριά από κάθε συμφωνία

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» έγιναν σήμερα στη Γενεύη, ενώ κλιμακώνεται η ένταση γύρω από την Ουκρανία και παραμένουν όλες οι αιτίες της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική. Σειρά έχει αύριο Τρίτη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στις Βρυξέλλες, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει στη Βιέννη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και ευρωπαϊκά κράτη.

Οι σημερινές συνομιλίες στη Γενεύη των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας, με επικεφαλής την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, και τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Ριαμπκόφ αντίστοιχα, διήρκησαν σχεδόν οκτώ ώρες. Μετά τη συνάντηση οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τις επαφές, αλλά απέχουν από μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται «στις ανησυχίες ασφαλείας» τους. «Ήταν μια συνάντηση για να κατανοήσουμε ο ένας τις προτεραιότητες του άλλου, δεν ήταν ακριβώς διαπραγματεύσεις», είπε η Σέρμαν.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «επαγγελματικές», αλλά δήλωσε ότι απαιτούνται μια σημαντική τομή και συμβιβασμοί. «Η συζήτηση ήταν δύσκολη, μακρά, πολύ επαγγελματική, σε βάθος, συγκεκριμένη. Χωρίς προσπάθειες να ωραιοποιηθεί κάτι ή να αποφευχθούν οι οξείες γωνίες», δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά τις προτάσεις που αφορούν στις εγγυήσεις ασφαλείας. «Μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η αμερικανική πλευρά προσέγγισε πολύ σοβαρά τις ρωσικές προτάσεις, τις μελέτησε σε βάθος», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις προγραμματισμένες συναντήσεις αυτής της εβδομάδας με το ΝΑΤΟ και υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ. Μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι υπάρχει βάση για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ότι η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να υποτιμά τους κινδύνους της αντιπαράθεσης.

Παράλληλα δήλωσε ότι μπορεί να βρεθεί μια ισορροπία συμφερόντων με το ΝΑΤΟ χωρίς η Ρωσία να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της στα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή ο Ριαμπκόφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της, παρά τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «όπως το ΝΑΤΟ φροντίζει για τη δική του ασφάλεια, έτσι φροντίζουμε κι εμείς για τη δική μας ασφάλεια και κάνουμε ό,τι θεωρούμε αναγκαίο».

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα της μη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. «Σε ό,τι αφορά στη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, θα έλεγα ότι στο ζήτημα αυτό δεν υπήρξε κατηγορηματικά καμιά πρόοδος», δήλωσε ο Ριαμπκόφ προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα… και θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό όλα τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο ζήτημα αυτό».

Η Γουέντι Σέρμαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να απορρίψουν τις προτάσεις ασφαλείας που δεν έχουν αποτέλεσμα και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική των ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ, η οποία ήταν πάντα κεντρική για την συμμαχία» δήλωσε η Σέρμαν, όπως και ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να λάβουν τις όποιες αποφάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την ηγεσία της χώρας. Η Σέρμαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ειλικρινείς και ξεκάθαρες συζητήσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των σχεδόν οκτώ ωρών που διήρκεσαν και είναι ανοιχτές να συναντηθούν ξανά σύντομα για να συζητήσουν λεπτομερέστερα τα διμερή ζητήματα.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια, θα ήταν να επιστρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, στους στρατώνες τους.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...