ΗΠΑ-Ρωσία: Εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις» αντάλλαξαν Μπάιντεν και Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπάιντεν και Πούτιν
Φώτο Αρχείου / Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπάιντεν και Πούτιν / TWITTER

Εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις» αντάλλαξαν ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανίας και τις κινήσεις που πραγματοποιούν στη διεθνή σκακιέρα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η αμερικανική αντίδραση σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν σκληρή», ενώ ο Βλ. Πούτιν προειδοποίησε τον Τζ. Μπάιντεν ότι «η επιβολή νέων κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα αποτελούσε “κολοσσιαίο λάθος” που θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις τους».

Μετά την περίπου 50λεπτη επικοινωνία των δύο ηγετών, σειρά πήραν οι ανακοινώσεις των γραφείων Τύπου των δύο κρατών με την Ουάσινγκτον να δηλώνει ότι θα αντιδράσει με «αποφασιστικό τρόπο» εάν υπάρχει «περαιτέρω εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Από τη δική του πλευρά, το Κρεμλίνο απαίτησε «αποτελέσματα» και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για τις «εγγυήσεις» ασφαλείας, δύο συνθήκες που πρότεινε οι οποίες επανακαθορίζουν την ισορροπία και την «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη, που θα εξεταστούν στις επικείμενες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες της 10ης Γενάρη στη Γενεύη.

Οι συνομιλίες αυτές διαδραματίζονται την ώρα που η ένταση στην περιοχή ανεβαίνει διαρκώς, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να προχωρούν ολοένα και περισσότερο στη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, με την περιοχή να «μυρίζει» μπαρούτι και την Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς με τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας να αναβαθμίζονται διαρκώς, από όλες τις κυβερνήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...