ΗΠΑ – Ρωσία: Επεισόδια στα όρια του FIR Λευκωσίας

Ρωσικό Μαχητικό Αεροσκάφος τύπου τύπου Sukhoi-30

Ο πολυεπίπεδος ανταγωνισμός ΗΠΑ – Ρωσίας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του FIR Λευκωσίας καταγράφονται σοβαρά επεισόδια μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών.

Τα επεισόδια αυτά σχετίζονται με την πολεμική δραστηριότητα των δύο χωρών στη Συρία.

Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, σύμφωνα με αναφορές παρατηρητών, τα επεισόδια αυτά που καταγράφονται περιστασιακά τους τελευταίους μήνες, εξελίχθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό. Οι αναφορές αυτές επιβεβαιώνονται και από τα πραγματικά δεδομένα πτήσεων.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα Απριλίου καταγράφηκε διαδικασία αναχαίτισης δύο αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών από ρωσικά μαχητικά. Αυτό συνέβη εντός του FIR Λευκωσίας και στα όρια του με το FIR της Δαμασκού. Επρόκειτο για ρωσικά μαχητικά τύπου S-35 που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Χμεϊμίμ της Συρίας.

Η παρουσία αμερικανικών κατασκοπευτικών, μετά το εν λόγω επεισόδιο, διακόπηκε για μερικές μέρες. Ενώ ήταν σχεδόν καθημερινή τους τελευταίους μήνες νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου. Ένα από αυτά, τύπου Boeing P-8A (Poseidon), επανήλθε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας για κατασκοπευτική πτήση στην περιοχή. Να σημειωθεί πως το εν λόγω κατασκοπευτικό έχει την πιο συχνή παρουσία τους τελευταίους μήνες,

Τα αμερικανικά κατασκοπευτικά απογειώνονται είτε από τη Σούδα στην Κρήτη είτε από τη Σιγκονέλα στην Ιταλία και πραγματοποιούν πτήσεις νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου. Με εμφανή στόχο τις δυνάμεις σε στεριά θάλασσα και αέρα σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία. Ακριβώς με αυτό το περιστατικό, εντός του FIR Λευκωσίας, σχετιζόταν και αμερικανική δήλωση καταδίκης των ρωσικών ενεργειών. Με την οποία η αναχαίτιση χαρακτηριζόταν ως «μη επαγγελματική» και «επικίνδυνη» πράξη.

Να σημειωθεί ότι ενώ οι πτήσεις των αμερικανικών κατασκοπευτικών γίνονται αντιληπτές από τους ελεγκτές εναέριας της Κύπρου, στις πλείστες περιπτώσεις δεν γίνονται αντιληπτά τα ρωσικά μαχητικά. Αυτά πετούν χαμηλά στα όρια των FIR Λευκωσίας- Δαμασκού και με ενεργοποιημένα συστήματα κατά της επισήμανσης τους. Ωστόσο, τις πλείστες φορές οι πτήσεις αυτές γίνονται αντιληπτές από τα στρατιωτικά ραντάρ της Εθνικής Φρουράς.

Μεγαλύτερη ένταση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Φιλελεύθερου”, επεισόδια μεταξύ αμερικανικών κατασκοπευτικών και ρωσικών μαχητικών έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. Όμως όχι τέτοιας εγγύτητας και επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις ενεργοποιούν ζώνες ναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στα όρια των δύο FIR. Με απαγόρευση πτήσεων μέχρι ακόμα και τις 66.000 πόδια. Όταν πλησιάσουν στις περιοχές αυτές αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, συχνά ακολουθούν διαδικασίες αναχαίτισης.

Η κλιμάκωση αυτή είναι επικίνδυνη για τους λαούς της περιοχής. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί μπλέκει στη χώρα σε αυτούς τους ανταγωνισμούς. Το παράδειγμα της Σούδας είναι χαρακτηριστικό. Εκτός από βάση εφόρμησης και ανεφοδιασμού, τώρα αναβαθμίζεται κι άλλο. Με τα σχέδια για το νέο Κέντρο ΝΑΤΟϊκής Αριστείας να εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των Νατοϊκών στην περιοχή.

Πηγή: philenews

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...