ΗΠΑ – Ρωσία: Παζάρι από το Ιράν μέχρι τις κυρώσεις και τον «Nord Stream 2»

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι μελλοντικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ απλώνονται σε όλο τον χάρτη, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων συζητήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι το θέμα είχε θιγεί στον αρχικό γύρο συνομιλιών ΗΠΑ – Ρωσίας, τον περασμένο μήνα, ενώ πρόσθεσε πως η Ρωσία (που έχει υπογράψει Συνθήκη Στρατηγικής Συνεργασίας με το Ιράν) πιστεύει ότι τα προβλήματα γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εξετάζουν σχέδιο ελάφρυνσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές του «Reuters».

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να έχει ζητήσει από τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών να συντάξουν έναν κατάλογο κυρώσεων όπου θα μπορούσε να γίνει χαλάρωση, για να συζητήσουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι με Ρώσους εκπροσώπους τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη βελτίωση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων, ανέφεραν οι πηγές.

Οι υπηρεσίες επεξεργάζονται τώρα μια πρόταση για την άρση των κυρώσεων σε επιλεγμένες οντότητες και άτομα, σύμφωνα με τις πηγές. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό τι θα μπορούσε να ζητήσει η Ουάσιγκτον ως αντάλλαγμα.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, και ενδεχόμενη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων στο ενεργειακό της σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της αύξησης των τιμών των καυσίμων αν ο Τραμπ περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ.

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Bild» και των «Financial Times» διεξάγονται μυστικές συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας με στόχο την επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», με αμερικανική συμμετοχή στα έσοδα.

Οπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, εδώ και βδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελβετία συνομιλίες προκειμένου ρωσικό φυσικό αέριο να ρεύσει και πάλι προς την Ευρώπη, μέσω του «Nord Stream 2», ο οποίος καταλήγει στη Γερμανία μέσω Βαλτικής και χρειάζεται επισκευές μετά τις δολιοφθορές που είχε υποστεί το 2022.

Σύμφωνα με την «Bild», οι ΗΠΑ διεκδικούν ρόλο μεσάζοντα: «Οι δύο δυνάμεις θα υπογράψουν σύμβαση προμήθειας, με τις ΗΠΑ ως διαμεσολαβητή ο οποίος θα ρυθμίζει την παροχή, έναντι προμήθειας». Η αμερικανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει σε αυτήν τη φάση να εμπλακεί επισήμως, αλλά θα συμμετάσχουν Αμερικανοί επενδυτές.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...