ΗΠΑ – Ρωσία: Πύραυλος Σογιούζ μεταφέρει δύο Ρώσους και έναν Αμερικανό αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Πηγή: Ria Novosti

Ένας Αμερικανός αστροναύτης και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες αναχώρησαν σήμερα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τον πύραυλο Σογιούζ που εκτοξεύτηκε την προβλεπόμενη ώρα, στις 16.54 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.

Ο πύραυλος που μεταφέρει τους Ρώσους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν και τον Αμερικανό Φρανκ Ρούμπιο, αναμένεται ότι θα προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα στις επόμενες τρεις ώρες. Ο Ρούμπιο είναι ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που αναχωρεί για τον ISS με ρωσικό πύραυλο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το πλήρωμα θα περάσει έξι μήνες στον ISS όπου βρίσκονται αυτό το διάστημα οι Ρώσοι Ολέγκι Αρτέμιεφ, Ντενίς Ματβέγιεφ και Σεργκέι Κορσακόφ, οι Αμερικανοί Μπομπ Χάινες, Κιελ Λίντγκρεν και Τζέσικα Γουότκινς και η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι.

Ο ISS, καρπός της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα: το αμερικανικό και το ρωσικό. Για να διατηρείται σε τροχιά εξαρτάται από το ρωσικό σύστημα προώθησης ενώ το αμερικανικό τμήμα διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια και τα συστήματα επιβίωσης.

Ειδικοί του διαστημικού τομέα εκτιμούν ότι η κατασκευή ενός νέου διαστημικού σταθμού μπορεί να κρατήσει περισσότερα από 10 χρόνια και η ρωσική διαστημική βιομηχανία, το «καμάρι» της Μόσχας από την εποχή της ΕΣΣΔ, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στο έργο αυτό υπό το καθεστώς των κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...