ΗΠΑ-Ρωσία: Σήμερα η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπάιντεν και Πούτιν
Φώτο Αρχείου / Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπάιντεν και Πούτιν / TWITTER

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο ομόλογός του από τη Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, όπως ανακοίνωσαν ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο, την ώρα που η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο οξύνεται και εκφράζεται με την εκατέρωθεν συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Έμιλι Χορν, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, όπως τις επερχόμενες συνομιλίες ασφαλείας μεταξύ των χωρών τους. Η ίδια ανέφερε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν εκείνος που ζήτησε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε να μιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια του 2021, ο πρόεδρος Πούτιν είπε, ναι, ας μιλήσουμε. Και όταν ο πρόεδρος Πούτιν λέει, ενδιαφέρομαι για μια επαφή και για μια τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει ναι», δήλωσε.

Στην αυριανή επικοινωνία τους ενδέχεται να τεθούν προς συζήτηση και άλλα θέματα, όπως οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...