ΗΠΑ – Ρωσία: Σκληρά γεωπολιτικά παζάρια για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν
Φώτο Αρχείου / Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν

Για έναρξη επαφών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, προκειμένου να βρεθούν «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητάει η Μόσχα από την Ουάσιγκτον και κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο Ρώσο διπλωμάτη, την ώρα που συνεχίζονται οι εκατέρωθεν απειλές και προειδοποιήσεις για τις «κόκκινες γραμμές» στην γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και της Ρωσίας.

Ο Ρώσος διπλωμάτης εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα οι πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση «η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει εάν το ΝΑΤΟ αρνηθεί να εξετάσει τη στάση του», δήλωσε ο ανώτερος διαπραγματευτής ασφαλείας, Κ. Γκαβρίλοφ.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων στις προτάσεις που παρέδωσε η Ρωσία, ζητάει διαβεβαιώσεις πως οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ «δεν θα διεξαγάγουν καμία στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος της Ουκρανίας, καθώς και σε άλλα κράτη στην Ανατολική Ευρώπη, στο Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία», θέτοντας βασικά μέτωπα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού και του σκληρού παζαριού.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν επιτευχθούν κάποιοι συμβιβασμοί, ή υπογραφεί μια συμφωνία, – με το βλέμμα και σε άλλα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα – δεν σημαίνει ότι δεν θα παραβιάζονται οι όροι της ή δεν θα αποχωρήσει κάποια πλευρά, όπως έχει συμβεί και με άλλες συμφωνίες ΗΠΑ – Ρωσίας.

Σήμερα πάντως ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «παραμένουμε έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία και σκοπεύω να καλέσω σε μια νέα συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας το ταχύτερο δυνατό το νέο έτος».

Η δήλωση Στόλτενμπεργκ έρχεται μια ημέρα μετά από αυτή της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ντόνφριντ, ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι οι διαβουλεύσεις με τη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν τον Γενάρη, συμπεριλαμβανομένης της διμερούς δέσμευσης, καθώς και μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του ΟΑΣΕ. Αναφερόμενη στις προτάσεις της Ρωσίας, είπε ότι «υπάρχουν κάποιες, πάνω στις οποίες είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε» και υπάρχουν και «άλλα πράγματα, τα οποία όπως γνωρίζουν οι Ρώσοι, δεν θα γίνουν αποδεκτά».

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η «ξεκάθαρα επιθετική πολιτική» από τη Δύση «θα λάβουμε επαρκή στρατιωτικοτεχνικά μέτρα και θα απαντήσουμε σκληρά σε εχθρικές κινήσεις», προειδοποίησε σήμερα και πάλι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, λέγοντας πως η Ρωσία «έχει πλήρες δικαίωμα» σε μέτρα που αποσκοπούν στη «διασφάλιση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της».

«Ανησυχούμε πολύ για την ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων αντιβαλλιστικών πυραύλων (ABM) κοντά στα ρωσικά σύνορα», πρόσθεσε ο Πούτιν, λέγοντας πως αν αναπτυχθούν στην Ουκρανία «τότε ο χρόνος πτήσης τους προς τη Μόσχα θα μειωθεί σε 7-10 λεπτά και μιλώντας για υπερηχητικά όπλα – σε 5 λεπτά».

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Μακρόν, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει ότι συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και το Μάλι, καθώς και για την «ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου». Ο Βλ.  Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τις προτάσεις που παρουσίασε η Μόσχα στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας. Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, προστίθεται ότι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...