ΗΠΑ – Ρωσία: Συνομιλίες μυστικών υπηρεσιών στην Άγκυρα

Συνομιλίες είχαν σήμερα στην Άγκυρα οι επικεφαλής των υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην ’Αγκυρα για να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν, και για να μεταφέρει ένα μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες μιας χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η επαφή των αρχηγών των υπηρεσιών κατασκοπείας των δύο χωρών στην Τουρκία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Αυτή επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενη πηγή που είπε ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) της Ρωσίας θα παραστεί στις συνομιλίες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, δεν θα διεξαγάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις με τον Ναρίσκιν. Η Ουκρανία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το ταξίδι του Μπερνς στην Τουρκία, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. Ο Μπερνς δεν θα συζητήσει κανενός είδους διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα μεταφέρει ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο, σε ερώτηση για το δημοσίευμα της Kommersant, ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση ούτε να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει. Το SVR δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Πέρα από τον πόλεμο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα να συζητήσουν, από την επέκταση μιας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και μια συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα έως μια πιθανή ανταλλαγή Αμερικανών και Ρώσων αιχμαλώτων και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

«Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις. Δεν συζητούν για το πώς θα σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», τόνισε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι ο Μπερνς θα θέσει στο τραπέζι και τις υποθέσεις των Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία.«Είπαμε ανοιχτά ότι έχουμε διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία για τη διαχείριση των κινδύνων, ιδίως των πυρηνικών κινδύνων και των κινδύνων για τη στρατηγική σταθερότητα» και η Ουκρανία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το ταξίδι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...