ΗΠΑ – Ρωσία: Συνομιλίες στο Κάιρο τέλη Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη για τη «Νέα START»

ΗΠΑ - Ρωσία - Πυρηνικά

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συναντηθούν σύντομα για συνομιλίες σχετικά με τη συνθήκη «Νέα START» για τα πυρηνικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti».

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Αίγυπτο στα τέλη Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη.

Σημειώνεται ότι στο ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ των δύο κρατών είχε αναφερθεί την περασμένη Τρίτη η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως οι δύο πλευρές θα συναντηθούν σύντομα και θα συζητήσουν την επανάληψη των επιθεωρήσεων, βάσει της συνθήκης που είχαν σταματήσει πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η «Νέα START», η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2011, θέτει ανώτατο όριο στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία και στην ανάπτυξη πυραύλων που εκτοξεύονται από την ξηρά και από υποβρύχια και βομβαρδιστικών που μπορούν να τους μεταφέρουν.

Η Ρωσία ανέστειλε τον Αύγουστο τη συνεργασία με τις επιθεωρήσεις που προβλέπει η συνθήκη, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είπε πως εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη στη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ria Novosti

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...