ΗΠΑ: Ρωσικά κατασχεμένα κεφάλαια θα διατεθούν στην Ουκρανία

Βομβαρδισμένη περιοχή του Κιέβου - Οκτώβρης 2022
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδισμένη περιοχή του Κιέβου – Οκτώβρης 2022 / Πηγή: TWITTER

Στις ΗΠΑ οριστικοποιήθηκε η πρώτη μεταβίβαση ρωσικών κεφαλαίων που έχουν κατασχεθεί σε ειδικό λογαριασμό, μέσω του οποίου θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μεταπολεμικά, ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός τους της Δικαιοσύνης, Μ. Γκάρλαντ.

Τον Φλεβάρη είχε εγκρίνει τη διάθεση στην Ουκρανία ποσού 5,3 εκατ. δολαρίων, που κατασχέθηκε από λογαριασμούς του Ρώσου ολιγάρχη Κ. Μαλοφέγεφ.

Το ποσό «πλέον μεταφέρθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό», δήλωσε, διαμηνύοντας ότι «αυτή είναι η πρώτη μεταφορά από τις ΗΠΑ ρωσικών κεφαλαίων που κατασχέθηκαν προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία, αλλά δεν θα είναι η τελευταία». Για να γίνει αυτό όμως οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες.

Από τον Μάρτη του 2022 οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις και κατάσχεσαν μεταξύ άλλων θαλαμηγούς και ιδιωτικά αεροσκάφη αξίας 1 δισ. δολαρίων και πλέον, ενώ «πάγωσαν» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια Ρώσων ολιγαρχών αποταμιευμένα σε λογαριασμούς στις ΗΠΑ. Τον Απρίλη του 2022 δέσμευσαν κεφάλαια του Μαλοφέγεφ, που χαρακτηρίζουν μεταξύ άλλων βασικό χρηματοδότη αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ «έκλεψαν» τα χρήματα και τέτοιες αποφάσεις «θα τις χτυπήσουν σαν μπούμερανγκ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ενώ δεσμεύτηκε για απάντηση της Ρωσίας. «Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την Αμερική, και οπωσδήποτε δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες για τις ΗΠΑ», είπε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...