ΗΠΑ – Ρουμανία – Μολδαβία: Στρατιωτικές ασκήσεις

Κοινές ασκήσεις σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν οι ένοπλες δυνάμεις της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και των ΗΠΑ καθώς εντείνονται οι προσπάθειες ΗΠΑ – ΕΕ να ενισχύσουν τις μολδαβικές ένοπλες δυνάμεις. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας, οι ασκήσεις με την επωνυμία «Rapid Trident» θα γίνουν από τις 10 έως τις 22 Σεπτέμβρη σε μολδαβικό έδαφος.

«Στην άσκηση θα συμμετάσχουν περίπου 500 στρατιώτες της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και των ΗΠΑ. Θα εμπλακούν τεχνικές μονάδες, καθώς και ελαφρά φορητά όπλα και συστήματα πυροβολικού του εθνικού στρατού. Αποσκοπούν στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των στρατών των συμμετεχουσών χωρών», ανέφερε το υπουργείο.

Η Μολδαβία αύξησε τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό κατά 68% σε 89 εκατ. δολάρια το 2023, περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Φέτος, η ΕΕ διέθεσε 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Μολδαβίας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα φορτίο όπλων αξίας άνω των 3 εκατ. δολαρίων. Ο υπουργός Αμυνας της Μολδαβίας Αν. Νοσάτιι δήλωσε ότι η χώρα ενδιαφέρεται να λάβει ένα σύστημα αεράμυνας.

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας οξύνεται με αιχμή και τον φιλορωσικό θύλακα της Υπερδνειστερίας και η Μολδαβία βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» του γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

Δείτε ακόμα...