ΗΠΑ: Σε κάθειρξη 17 ετών καταδικάστηκε ο πρώην ηγέτης της νεοφασιστικής οργάνωσης Proud Boys

Δεξιά ο ηγέτης των Proud Boys, Joseph Biggs

Ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον Τζόζεφ Μπιγκς, πρώην ηγέτη της ακροδεξιάς νεοφασιστικής οργάνωσης Proud Boys, σε κάθειρξη 17 ετών, αφού οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για στασιαστική συνωμοσία, για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να επιβληθεί ποινή 33 ετών στον Μπιγκς και 30 ετών στον συγκατηγορούμενό του, τον Ζάκαρι Ρελ, η ποινή του οποίου θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Λίγο πριν του γνωστοποιηθεί η ποινή του, ο Μπιγκς παρακάλεσε τον ομοσπονδιακό δικαστή Τίμοθι Κέλι να μην τον καταδικάσει σε τόσα πολλά χρόνια κάθειρξης. «Με παρέσυρε το πλήθος και απλώς προχώρησα προς τα εμπρός. Με κατέλαβε η περιέργειά μου. Δεν είμαι τρομοκράτης. Δεν έχω μίσος στην καρδιά μου», είπε.

Η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα για την επίθεση στο Καπιτώλιο είναι τα 18 χρόνια στα οποία καταδικάστηκε τον περασμένο Μάιο ο ιδρυτής της ακροδεξιάς ένοπλης οργάνωσης Oath Keepers. Δύο άλλα μέλη, ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης Ενρίκε Τάριο και ο Ίθαν Νορντίν, επρόκειτο να μάθουν την ποινή τους την Τετάρτη αλλά η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του δικαστή.

Στόχος της επίθεσης ήταν να εμποδιστεί το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020. Πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά τις ταραχές και περισσότεροι από 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Το κτίριο του Καπιτωλίου υπέστη ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...