ΗΠΑ: Σε νέο ρεκόρ 40ετών ο πληθωρισμός

ΗΠΑ - Σημαία - δολάρια - Οικονομία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν υπογράμμισε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος συνέβαλε σημαντικά στην τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που όπως έγινε γνωστό χτες σημείωσε νέο ρεκόρ 40 ετών, στο 9,1%. Γενικότερα, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα είναι «απαράδεκτα υψηλός» και ότι η μείωση της αύξησης των τιμών συνιστά «ύψιστη προτεραιότητα» της Ουάσιγκτον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση των ΗΠΑ για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του πληθωρισμού». Η πρόταση υιοθετήθηκε από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του G7, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια για εφαρμογή της θα συναντήσει πολλά εμπόδια στην πράξη, την ώρα π.χ. που ανεβαίνουν κατακόρυφα οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε Κίνα και Ινδία.

Μιλώντας πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του G20 στην Ινδονησία, η Γέλεν τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να τεθούν υπό έλεγχο δύο βασικές οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι υψηλές τιμές των καυσίμων και η αυξανόμενη «επισιτιστική ανασφάλεια».

Τέλος, χτες τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 244.000 τη βδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιούλη. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβρη του 2021.

Δείτε ακόμα...