ΗΠΑ: Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι

Εργάτες σε γραμμή συναρμολόγησης εργοστασίου του Ομίλου Εταιριών JOHN DEERE στις ΗΠΑ / 2013
Φώτο Αρχείου / Εργάτες σε γραμμή συναρμολόγησης εργοστασίου του Ομίλου Εταιριών JOHN DEERE στις ΗΠΑ / 2013 / Πηγή: KRISTYNA WENTZ-GRAFF / WENTZ@JOURNALSENTINEL.COM

Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους στις ΗΠΑ, ενάντια στους χαμηλούς μισθούς, στα εξαντλητικά ωράρια, στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, στην έλλειψη επαρκούς ασφαλιστικής κάλυψης και άλλα. 

Την Πέμπτη πάνω από 10.000 εργαζόμενοι της εταιρείας αγροτικών μηχανημάτων «Deere & Co.» προχώρησαν σε απεργία για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού δουλεύουν ακατάπαυστα υπερωρίες.

Τις προηγούμενες μέρες απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις μισθών 5% – 6% την ώρα που η εταιρεία αναμένεται να έχει κέρδη 6 δισ. δολαρίων το 2021!

Απεργία των εργατών των εργοστασίων του Ομίλου Εταιριών JOHN DEERE στις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Απεργία των εργατών των εργοστασίων του Ομίλου Εταιριών JOHN DEERE στις ΗΠΑ / Πηγή: UAW

Απεργούν 40.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν επίσης πάνω από 40.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Νεμπράσκα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια κ.α., διαμαρτυρόμενοι για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς και την άρνηση της εργοδοσίας να κάνει νέες προσλήψεις προσωπικού. Εν μέσω πανδημίας, εργοδότες προτείνουν στους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη εξευτελιστικές «αυξήσεις», της τάξης του 1%…

Απεργούν 60.000 εργαζόμενοι σε συνεργεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα πάνω από 60.000 εργαζόμενοι σε συνεργεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών στην Καλιφόρνια εξουσιοδότησαν τα σωματεία τους να ξεκινήσουν απεργίες, πικετοφορίες και άλλες κινητοποιήσεις, απαιτώντας νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των εταιρειών παραγωγής.

Αντεργατική κλιμάκωση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την εφοδιαστική αλυσίδα

Το λιμάνι του Λος Άντζελες
Φώτο Αρχείου / Το λιμάνι του Λος Άντζελες

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν, μαζί με τη μεγαλοεργοδοσία και με την άπλετη στήριξη του εργατοπατερισμού, κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση με στόχο να «ξεμπουκώσει» τον συνωστισμό κοντέινερ στα μεγάλα εμπορικά λιμάνια και συνολικά την εφοδιαστική αλυσίδα, για την απρόσκοπτη κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά και από σύσκεψη του Αμερικανού Προέδρου με τα μεγαλύτερα μονοπώλια των μεταφορών και του εμπορίου («Walmart», «FedEx», UPS κ.ά.), τις διοικήσεις μεγάλων λιμανιών και τις «σεσημασμένες» ηγεσίες εργατοπατέρων σε κρίσιμους κλάδους των μεταφορών, επισημοποιήθηκε η απόφαση για 24ωρη λειτουργία 7 μέρες τη βδομάδα στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια, τα οποία αποτελούν τις πύλες εισόδου για το 40% των κοντέινερ στη χώρα, ενώ αντίστοιχη λειτουργία όλες τις μέρες και όλες τις ώρες θα επιβληθεί συνολικά στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Με άλλα λόγια, για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, εντατικοποιείται το ξεζούμισμα των εργαζομένων, καταργούνται οι αργίες του Σαββάτου και της Κυριακής σε μια σειρά κλάδους, γενικεύεται η νυχτερινή εργασία κ.ο.κ.

(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...