ΗΠΑ: Σημαντική η Τουρκία σε όλα τα επίπεδα – δήλωσε ο νέος ΥΠΕΞ

Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ - USA / Department of State
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ – USA / Department of State / Πηγή: WIKIPEDIA – USA

Ενδιαφέροντα είναι όσα δημοσιεύονται για πρόσφατες τοποθετήσεις σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας που έκανε ο Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προορίζεται για νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ. Κατά τον συγκεκριμένο η Τουρκία είναι σημαντική σε όλα τα επίπεδα.

Τον περασμένο Ιούλη, μιλώντας στο Ινστιτούτο «Χάντσον», εξέφρασε «κατανόηση για την Τουρκία και τις διεθνείς της σχέσεις», ενώ αναγνωρίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες μίλησε για την «προσωπική σχέση» που έχει ο Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν και η οποία – υποστήριξε – θα χρησιμοποιηθεί για μερικές «πολύ απευθείας συνομιλίες». Δήλωνε ακόμη πως «θα θελήσουμε να βρούμε μια παραγωγική και θετική σχέση με την Τουρκία», αλλά και ότι «έχουμε σαφώς ορισμένα σοβαρά προβλήματα και διαφορές, αλλά θα ήταν πιο σώφρον να βρούμε πεδία στα οποία μπορούμε να εργαστούμε μαζί, όπως για παράδειγμα στη Συρία», ξεκαθαρίζοντας πως η Τουρκία ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ «είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθίσταται σημαντική σε οποιοδήποτε ζήτημα, σύγκρουση ή πρωτοβουλία».

Μάλιστα, μια σειρά ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι ο Μπλίνκεν – που είχε διατελέσει και αναπληρωτής ΥΠΕΞ όταν η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αποφασίσει να στηρίξει το κουρδικό YPG απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» – ήταν από εκείνους που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία να εδραιώσει τη δική της θέση σε περιοχές που δρα το YPG (που η Αγκυρα συνεχίζει και σήμερα να θεωρεί «τρομοκρατική απειλή»). Μεταξύ άλλων, ο Μπλίνκεν είχε επισημάνει σε παλιότερη συνέντευξή του ότι «δεν είναι καν θέμα συζήτησης» η επιλογή μεταξύ Τουρκίας και YPG, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ».

Αν και έχει περιγράψει ως «μεγάλη πρόκληση» τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, όπως κάνουν σταθερά μια σειρά αξιωματούχοι και των δύο αστικών κομμάτων, Αμερικανοί αναλυτές ήδη εκτιμούν ότι ο Μπλίνκεν θα είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ανοικοδόμησης των σχέσεων με την Τουρκία στο υπουργικό συμβούλιο του Μπάιντεν…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...