ΗΠΑ: Σήμερα οι ενδιάμεσες εκλογές

08/11/2022 - Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν το σύνολο των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα 35 από τα 100 μέλη της Γερουσίας καθώς και τους νέους κυβερνήτες ή γενικούς εισαγγελείς σε 39 Πολιτείες

Με φόντο τη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια του αμερικανικού κεφαλαίου να διατηρήσει τη διεθνή πρωτοκαθεδρία έναντι της Κίνας, και με τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης των ΗΠΑ να εντείνονται συνεχώς, πραγματοποιούνται σήμερα οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν το σύνολο των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα 35 από τα 100 μέλη της Γερουσίας καθώς και τους νέους κυβερνήτες ή γενικούς εισαγγελείς σε 39 Πολιτείες.

Περίπου 41 εκατ. ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει στο πλαίσιο των συστημάτων «πρόωρης ψηφοφορίας», αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Δημοσκοπήσεις και προγνωστικά δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πιθανότατα θα πάρουν από τους Δημοκρατικούς την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ αμφίρροπη θεωρείται η μάχη για τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν σήμερα οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου.

Τα δύο κόμματα ανέβασαν μέχρι την τελευταία στιγμή τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αποτυπώνοντας ξανά τις έντονες καπιταλιστικές αντιθέσεις και επιχειρώντας να εγκλωβίσουν τον λαό σε αποπροσανατολιστικές και κάλπικες «διαχωριστικές γραμμές».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν συμμετείχε το βράδυ της Δευτέρας σε συγκέντρωση στο Μέριλαντ για να στηρίξει τον υποψήφιο κυβερνήτη Γουές Μουρ και τους Δημοκρατικούς της πολιτείας, ενώ ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το «παρών» στην προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών Τζ. Ντ. Βανς στο Οχάιο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...