Σοβαρά προβλήματα προκαλεί στις ΗΠΑ το κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε να σαρώνει μεγάλο τμήμα της χώρας.
Μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι χιόνι, χιονόνερο, βροχή και παγετός θα σαρώσουν τα 2/3 των ανατολικών πολιτειών από σήμερα μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NHS) προειδοποίησε για μια ασυνήθιστα εκτεταμένη και μακράς διάρκειας χειμερινή καταιγίδα, η οποία θα φέρει εκτενή και έντονη συσσώρευση πάγου στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με δυνητικά «καταστροφικές επιπτώσεις». Προβλέπει ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών και ψυχρούς ανέμους που θα φτάσουν μέχρι την περιοχή των Μεγάλων Πεδιάδων.
Πολλές φορές στο παρελθόν οι ΗΠΑ έχουν αποδειχθεί επιλεκτικά ανίκανες στην αντιμετώπιση των συνεπειών των διάφορων καιρικών φαινομένων.
Ιδιαίτερα ευάλωτο, σε κάθε κακοκαιρία, είναι το πλήρως ιδιωτικοποιημένο και «απελευθερωμένο» δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτή τη φορά, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης διογκώνονται, καθώς πάνω από 130.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κυρίως στο Τέξας και στη Λουιζιάνα, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.com.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightAware, έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 4.000 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για χθες Σάββατο και άλλες 9.000 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα. Πολλές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις, καλώντας τους ταξιδιώτες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να ενημερώνονται για τις πτήσεις τους.
Κάνοντας λόγο για «ιστορικό» κύμα κακοκαιρίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Τενεσί, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μέριλαντ, Άρκανσο, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Ιντιάνα και Δυτική Βιρτζίνια.
Κατά τα άλλα η αμερικανική κυβέρνηση περιορίστηκε στην γνωστή επίκληση της ατομικής ευθύνης, καθώς ο Τραμπ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, έγραψε «Μείνετε ασφαλείς, μείνετε στα ζεστά» ενώ και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ κάλεσε τους Αμερικανούς «να λάβουν μέτρα προφύλαξης».



