ΗΠΑ: Στέλνουν 3.000 στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες

Tην ανάπτυξη περίπου 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ φουντώνει η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία και τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας».

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή με γνώση των λεπτομερειών του όλου σχεδίου, 1.700 στρατιώτες θα φύγουν από την αμερικανική βάση Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα για την Πολωνία και άλλοι 300 από τη βάση αυτή προς τη Γερμανία. Περίπου 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Γερμανία θα κατευθυνθούν προς τη Ρουμανία.

Το Πεντάγωνο λέει ότι δεν αποκλείει την επιπλέον ανάπτυξη στρατευμάτων πέραν αυτών που ανακοινώνονται σήμερα.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και ειλικρινά προς τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπ.

Νωρίτερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «αυτές οι δυνάμεις δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία» και ότι «αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι μόνιμες, ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες συνθήκες».

Χαιρετίζει ο Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις λόγω της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας δήλωσε: «Χαιρετίζω την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενισχύοντας περαιτέρω τη συλλογική αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης των ΗΠΑ και έρχεται πέρα από άλλες πρόσφατες συνεισφορές των ΗΠΑ στην κοινή μας ασφάλεια – συμπεριλαμβανομένων 8.500 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο».

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...