ΗΠΑ: Στο 1,6% η πτώση του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2022

Empire State Building, Νέα Υόρκη, Μανχάταν, ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Empire State Building, Νέα Υόρκη, Μανχάταν, ΗΠΑ / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Robinson Recalde @robrecalde

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζ. Πάουελ, μιλώντας στο φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ισχυρίστηκε ότι «συνολικά η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή θέση για να αντέξει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική» που θα ακολουθήσει η Fed επιχειρώντας να μειώσει τον πληθωρισμό. Στόχος μας είναι η αύξηση των επιτοκίων χωρίς να πυροδοτηθεί ύφεση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα εξάλλου με τα οριστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το α’ τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ να υποχωρεί για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το δε αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία έχουν «παγώσει» περίπου 300 δισ. δολάρια της κεντρικής της τράπεζας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα σχετικά στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Μόσχα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν μπλοκάρει επίσης περίπου 30 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων Ρώσων «ολιγαρχών».

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Ρωσίας, η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δήλωσε ότι περίπου 70 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί από 12 χώρες έχουν ενταχθεί στο ρωσικό σύστημα SPFS, την εναλλακτική της Μόσχας στο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών SWIFT.

Μεγάλες ρωσικές τράπεζες έχουν αποκοπεί από το SWIFT, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ναμπιουλίνα δήλωσε πως δεν αποκαλύπτει τα ονόματα όσων έχουν ενταχθεί στο ρωσικό σύστημα, από τον φόβο δευτερογενών κυρώσεων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...