Στον Λευκό Οίκο αναμένεται σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, όπου σε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα συζητηθεί η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, σε όλους τους τομείς και με προτεραιότητα την Ασφάλεια, με φόντο τις διαρκείς επισημάνσεις για την «απειλή» που συνιστά η Κίνα και η γοργή ανέλιξή της διεθνώς, σε όλα τα πεδία.
Σε συνάντηση «2+2» των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών (που έγινε στην Ουάσιγκτον πριν φτάσει ο Κισίντα), Λόιντ Οστιν και Αντονι Μπλίνκεν και Γιασουκάζου Χαμάντα και Γιοσιμάσα Χαγιάσι, αντίστοιχα, οι δύο πλευρές διακήρυξαν τη «στρατηγική ευθυγράμμισή» τους όσον αφορά την Αμυνα και – όπως δήλωσε ο Μπλίνκεν – συμφώνησαν «πως η Κίνα εγείρει τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση».
Φυσικά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «υποδέχονται θερμά» τον νέο αμυντικό προσανατολισμό της Ιαπωνίας, που τον Δεκέμβρη αποφάσισε να εκτοξεύσει τις στρατιωτικές της δαπάνες και έως το 2027 να φτάνουν το 2% του ΑΕΠ.
Ακόμα, αναγγέλλοντας περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών, οι δύο πλευρές υπέγραψαν διμερή συμφωνία, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της μιας ή της άλλης πλευράς θα μπορεί να σημάνει την ενεργοποίηση της άλλης.
Από την πλευρά του, ο Οστιν ανακοίνωσε μάλιστα ότι έως το 2025 θα αναπτυχθεί δύναμη ταχείας αντίδρασης των Αμερικανών Πεζοναυτών στην Οκινάουα, για να «ενισχυθεί η άμυνα της Ιαπωνίας».
Θυμίζουμε ότι πριν τις ΗΠΑ ο Κισίντα είχε μια σειρά επαφές (στο πλαίσιο και της ανάληψης της προεδρίας του G7 για το 2023), στο πλαίσιο των οποίων υπογράφτηκαν και αποκαλυπτικές συμφωνίες: Χαρακτηριστική ήταν αυτή που «έκλεισε» ο Κισίντα με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ, για «αμοιβαία πρόσβαση» των Ενόπλων Δυνάμεων της μίας χώρας στην επικράτεια της άλλης.
Ο Χαγιάσι ανέφερε ότι οι δύο χώρες εξέφρασαν ικανοποίηση για την «εκσυγχρονισμένη συμμαχία» τους μπροστά στη νέα εποχή «στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα».
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε (ανώνυμα) ότι το ζήτημα της Ταϊβάν και της Βόρειας Κορέας βρέθηκαν στο επίκεντρο των διμερών υπουργικών επαφών, ενώ επέκρινε την «ολοένα πιο πολεμοχαρή συμπεριφορά» της Κίνας που – συμπλήρωσε – απαιτεί «να δείξουμε πως διαθέτουμε επαρκή μέσα για την αποτροπή κάθε δυνητικού αντιπάλου». Κατέληγε δε ότι «οι Ιάπωνες δεν θέλουν να ριχτούν στον δρόμο του πυρηνικού εξοπλισμού και αυτό είναι κάτι που δεν θα θέλαμε ούτε εμείς, αλλά αποτροπή είναι να έχεις τη δυνατότητα να ανταποδώσεις…».