ΗΠΑ: Σύμβουλοι του Τραμπ καλούνται να καταθέσουν για την εισβολή στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του μεγιστάνα Ντ. Τραμπ - 6/1/2020
ΗΠΑ: Εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του μεγιστάνα Ντ. Τραμπ – 6/1/2020 / Πηγή: TWITTER – INSTAGRAM

Η ειδική επιτροπή του αμερικανικού κοινοβουλίου η οποία διενεργεί έρευνα για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ντόναλντ Τραμπ στην εισβολή οπαδών του εναντίον του Καπιτωλίου την 6η Γενάρη, κλήτευσε για να προσέλθουν να καταθέσουν ενώπιόν της σύμβουλοι του πρώην προέδρου, τους οποίους κατηγορεί πως ενορχήστρωσαν και κατηύθυναν την επίθεση.

Στο έγγραφο κλήτευσης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ορισμένοι από τους συμβούλους αυτούς είχαν στήσει «αίθουσα επιχειρήσεων» («war room») , στο πολυτελές ξενοδοχείο «Willard InterContinental» της Ουάσιγκτον.

Η ειδική επιτροπή κλήτευσε τον Τζον Ίστμαν, δικηγόρο, ο οποίος πήρε μέρος σε συνάντηση στην «αίθουσα επιχειρήσεων» την παραμονή της επίθεσης και πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κοντά στον Λευκό Οίκο μερικές ώρες πριν από την επίθεση.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή δικαιολογεί την κλήτευση τονίζοντας ότι ο Τζον Ίστμαν μοιάζει να «διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί καθώς είχε πει στον (πρώην) πρόεδρο Τραμπ ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μπορούσε να κρίνει ποιοι εκλέκτορες μπορούσαν να ληφθούν υπόψη την 6η Ιανουαρίου» και ποιοι όχι, βασιζόμενος στις καταγγελίες περί νοθείας του μεγιστάνα. Ο Τζ. Ίστμαν φέρεται να είχε συντάξει για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ σημείωμα στο οποίο διατεινόταν ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε την εξουσία να απορρίψει τα αποτελέσματα των εκλογών σε ορισμένες πολιτείες, στερώντας έτσι από τον Μπάιντεν τη νίκη.

Τα άλλα πρόσωπα που κλητεύθηκαν είναι μέλη της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η επιτροπή θεωρεί πως συνέβαλαν στη διασπορά των αβάσιμων ισχυρισμών πως έγινε «κλοπή» των εκλογών.

Ανάμεσά τους είναι ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Μπέρναρντ Κέρικ και ο σύμβουλος της εκστρατείας Τζέισον Μίλερ, ο οποίος είχε επίσης συμμετάσχει στη συνάντηση της 5ης Γενάρη. Ο Μάικ Φλιν, ο στρατηγός ε.α. και πρώτος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, κλητεύθηκε επίσης να καταθέσει, όπως και ο διευθυντής της εκστρατείας του μεγιστάνα, ο Ουίλιαμ Στέπιεν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...