ΗΠΑ: «Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία»

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Στις 9 και 10 Δεκέμβρη πρόκειται να γίνει η λεγόμενη «Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία».

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να ενισχύσουν διεθνείς συμμαχίες, επιχειρώντας να αποκτήσουν προβάδισμα στον ανταγωνισμό με την Κίνα για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία. Στήνοντας τις εκάστοτε «διαχωριστικές γραμμές» με αυτόν τον στόχο, στη λίστα των 110 «δημοκρατικών» χωρών περιλαμβάνονται ή «κόπηκαν» χώρες ανάλογα με το τι υπηρετεί τις επιδιώξεις των ΗΠΑ.

Στις χώρες που συμμετέχουν μεταξύ άλλων βρίσκονται το Ισραήλ (που «δημοκρατικά» εντείνει την κατοχή της Παλαιστίνης), η Ταϊβάν (συμμετοχή που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Κίνα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στους προσκεκλημένους), η Ινδία της κυβέρνησης Μόντι (με το μπαράζ βίαιης καταστολής ενάντια σε αγωνιστές και λαϊκές κινητοποιήσεις), η Πολωνία (στο φόντο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με την ΕΕ) κ.ά.

Η Ρωσία χτες διαμαρτυρήθηκε που δεν προσκλήθηκε, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου να επισημαίνει πως η Σύνοδος που συγκαλεί ο Μπάιντεν έχει στόχο «να διαιρέσει τις χώρες». Εκτός έμειναν επίσης και άλλες χώρες, όπως όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων στενών συμμάχων των ΗΠΑ, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, θα έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τις συναναστροφές με μια ευρεία γκάμα παραγόντων, «των οποίων η υποστήριξη είναι κρίσιμη για την ανανέωση της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...