ΗΠΑ: Συζήτηση Μπάιντεν-Ζελένσκι για την εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών στα μαχητικά αεροσκάφη F-16

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε χθες Πέμπτη με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την εκπαίδευση Oυκρανών πιλότων στον χειρισμό του μαχητικού αεροσκάφους F-16, η οποία θα αρχίσει στην αμερικανική επικράτεια τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Ζελένσκι συζήτησαν για την έναρξη της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων μαχητικών και τη διαβεβαίωση πως θα δοθεί ταχεία έγκριση προκειμένου άλλες χώρες να μεταφέρουν F-16 τους στην Ουκρανία μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης», αναφέρει δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε νωρίτερα χθες πως θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 από τον επόμενο μήνα, αφήνοντας κατά μέρος τους δισταγμούς που εκφράζονταν για μήνες ως προς την παράδοση αεροσκαφών του τύπου στο Κίεβο.

Xθες, η Νορβηγία ανακοίνωσε πως θα γίνει η τρίτη χώρα που θα παραδώσει αεροσκάφη του τύπου (Lockheed Martin) στην ουκρανική πολεμική αεροπορία. Η Δανία έχει υποσχεθεί 19 και η Ολλανδία 42 μαχητικά.

Το Κίεβο απαιτούσε να του δοθούν F-16 επί μήνες, αλλά για αυτό απαιτείται μακρά εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον πτέραρχο Ράιντερ, πάντως, στην περίπτωση των Oυκρανών πιλότων η εκπαίδευση θα διαρκέσει από πέντε ως οκτώ μήνες, καθώς έχουν ήδη ικανότητες.

Το πράσινο φως για την παράδοση F-16 στην Ουκρανία πρακτικά δόθηκε από την G7 στη Χιροσίμα τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς το Κίεβο να ρίξει ακόμα περισσότερες δυνάμεις στην «κρεατομηχανή» των μαχών και των ρωσικών ναρκοπεδίων στη νότια Ουκρανία, προκειμένου να πετύχουν κάποιο ρήγμα στις γραμμές άμυνας του ρωσικού στρατού.

«Οι Αμερικανοί σχεδιαστές συμβούλεψαν την Ουκρανία να επικεντρωθεί στο μέτωπο προς τη Μελιτόπολη, την κορυφαία προτεραιότητα του Κιέβου, και στη διάτρηση των ρωσικών ναρκοπεδίων και άλλων αμυνών, ακόμα κι αν οι Ουκρανοί χάσουν περισσότερους στρατιώτες και εξοπλισμό στη διαδικασία», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα των «New York Times».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...