ΗΠΑ: Τα αγάλματα που έγιναν στόχος των διαδηλωτών

Άγαλμα ΗΠΑ διαδηλώσεις

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ έγινε η αφορμή για ένα πρωτόγνωρο κύμα διαδηλώσεων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαδηλωτές έριξαν αγάλματα που έστεκαν προκλητικά για δεκαετίες. Πολλές φορές οι τοπικές αρχές κινήθηκαν ταχύτατα με σκοπό να προλάβουν τις αντιδράσεις του λαού.

Στην πλειοψηφία τους, τα μνημεία που συγκεντρώνουν την οργή των διαδηλωτών είναι προς τιμήν ηγετών της Συνομοσπονδίας, της Ένωσης που είχαν συγκροτήσει δηλαδή οι πολιτείες του Νότου την περίοδο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ακόμα και σήμερα δηλαδή, στη χώρα της “Δημοκρατίας” και της “Ελευθερίας” υπάρχουν αγάλματα προς τιμήν των υπερασπιστών της δουλείας. Και μάλιστα, όσοι επιχειρούν να τα γκρεμίσουν αποκαλούνται, από ορισμένους, βάνδαλοι!

Ορισμένα από τα αγάλματα που κατεδαφίστηκαν ή απομακρύνθηκαν τις τελευταίες μέρες:

Πόρτσμουθ, Βιρτζίνια

Διαδηλωτές επιτέθηκαν και προκάλεσαν ζημιές στο μνημείο της Συνομοσπονδίας που βρίσκεται στην πόλη, την Τετάρτη 10 Ιουνίου. Κατά την επίθεση σχεδόν αφαίρεσαν εντελώς ένα από τα αγάλματα. Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε κατά την πτώση του αγάλματος και βρίσκετε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Ο Δήμαρχος της πόλης Τζον Λ. Ρόου δήλωσε πως η αστυνομία “έκανε τη δουλειά της, προστατεύοντας την δημόσια περιουσία”. Το ζήτημα της μετακίνησης ή της ολοκληρωτικής απομάκρυνσης του μνημείου θα αποφασιστεί στις 28 Ιουλίου.

Ρίτσμοντ, Βιρτζίνια

Άγαλμα ΗΠΑ διαδηλώσεις

Στις 10 Ιουνίου, διαδηλωτές στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια έριξαν το άγαλμα του Προέδρου της Συνομοσπονίας, Τζέφερσον Ντέιβις. “Ο Τζέφερσον Ντέιβις ήταν ένας ρατσιστής και προδότης που εγκατέλειψε την πόλη μας, ενώ έδωσε εντολή στο στρατό του να την κάψουν ολοκληρωτικά” έγραψε στο Twitter, ο Δήμαρχος της πόλης Λέβαρ Στόουνεϊ. Όπως έγραψε, θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε και τα υπόλοιπα μνημεία του να απομακρυνθούν.

Λίγες μέρες πριν, είχε δεχθεί επίθεση και το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, το οποίο μάλιστα ρίχθηκε σε μια λίμνη.

The statue in Richmond, Virginia, after being thrown into a lake.
Το άγαλμα του Χρ. Κολόμβου μέσα στο νερό

Νόρφολκ, Βιρτζίνια

The Confederate statue of Johnny Reb in Norfolk, Virginia, stands nearly 16 feet tall and weighs approximately 1,500 pounds.

Την παρασκευή 12 Ιουνίου απομακρύνθηκε το άγαλμα του “Τζόνι Ρεμπ” στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Ο “Τζόνι Ρεμπ” δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο, αποτελεί προσωποποίηση των στρατιωτών της Συνομοσπονδίας. Το άγαλμα του αποτελούσε το μνημείο του “αγνώστου στρατιώτη” των Νοτίων του Αμερικανικού Εμφυλίου.

Το άγαλμα ύψους σχεδόν πέντε μέτρων και βάρους 680 κιλών αφαιρέθηκε με απόφαση του Δημάρχου, ενώ το βάθρο σχεδιάζεται να απομακρυνθεί τον Αύγουστο. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης, Κέννεθ Κούπερ “η παρουσία του αγάλματος μπορεί να οδηγήσει σε βία και πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως”.

 Βοστόνη

The beheaded statue of of Christopher Columbus in Boston.
Το αποκεφαλισμένο άγαλμα του Χρ. Κολόμβου στη Βοστόνη

Το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου δεν γλίτωσε από την οργή των διαδηλωτών ούτε στη Βοστόνη, αφού θεωρείτε σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για το βίαιο εποικισμό της Αμερικής σε βάρος του ιθαγενούς πληθυσμού.

Λούισβιλ, Κεντάκι

Ο Δήμος του Λούισβιλ, απομάκρυνε από το κέντρο της πόλης, το άγαλμα του Τζον Μπρέκενριτζ Κάστλμαν, αξιωματικού του στρατού των Νοτίων την περίοδο του Εμφυλίου. “Το άγαλμα πρόκειται να τοποθετηθεί στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος ο Κάστλμαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Τζακσονσβιλ, Φλόριντα

Plaques in honor of Confederates on the base of a monument in Hemming Park.

Συνεργία του Δήμου αφαίρεσαν τις πλάκες προς τιμήν των νεκρών των Νοτίων στις 11 Ιουνίου, από το πάρκο Χέμμινγκ. Οι πλάκες βρισκόντουσαν στο σημείο εδώ και 122 χρόνια. Μετά από μία ειρηνική διαδήλωση, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι οι πλάκες, όπως και όλα τα αντίστοιχα μνημεία θα απομακρυνθούν από την πόλη.

Μπέρμινχαμ, Αλαμπάμα

 Confederate war memorial on the campus of University of Alabama.

Στις 31 Μαΐου διαδηλωτές επιχείρησαν να ξηλώσουν πλακέτα προς τιμήν της Συνομοσπονδίας. Ο Δήμαρχος της πόλης έσπευσε στο σημείο διαβεβαιώνοντας τους ότι θα φροντίσει ο ίδιος να απομακρυνθεί.

Ανάλογες πλακέτες θα απομακρυνθούν και από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα μετά από αντιδράσεις φοιτητών.

Μοντγκόμερι, Αλαμπάμα

A pedestal that held a statue of Robert E. Lee stands empty outside a high school named for the Confederate general.

Το άγαλμα του Στρατηγού Λι, αρχηγού του Στρατού της Συνομοσπονδίας, γκρεμίστηκε και αυτό, από πλήθος διαδηλωτών. Σε τέσσερις άνθρωποι έχουν αποδοθεί κατηγορίες για βανδαλισμό και πρόκληση αναταραχών σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με την αστυνομία.

Νάσβιλ, Τενεσί

Το άγαλμα του γερουσιαστή Έντουαρντ Κάρμακ, πρώην γερουσιαστή και ιδιοκτήτη εφημερίδα. Ο Κάρμαρκ ήταν γνωστός για τις επιθέσεις του εναντίων υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μαύρων, όπως η Ίντα Ουέλς.

Αλεξάνδρια, Βιρτζίνια

View image on Twitter

Στις 4 Ιουνίου ο Δήμος απομάκρυνε το χάλκινο άγαλμα που στήθηκε το 1889 προς τιμήν των νεκρών της πόλης που πολέμησαν στο πλευρό των Νοτίων.

View image on Twitter

Μόμπιλ, Αλαμπάμα

The pedestal where the statue of Raphael Semmes once stood is now empty.

Η προτομή του Ραφαέλ Σέμες, αξιωματικού του στρατού των Νοτίων αφαιρέθηκε μετά από απόφαση του Δημού. Η προτομή μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο για να προστατευθεί, όπως είπαν, από βανδαλισμούς. Όπως, όμως, δήλωσε ο Δήμαρχος “η απομάκρυνση του αγάλματος δεν αφορά τον Σέμες ούτε προσπαθούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία. Απλώς το απομακρύναμε γιατί μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές”.

Μπρίστολ, Μεγάλη Βρετανία

Την ίδια στιγμή στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, διαδηλωτές στο Μπρίστολ γκρέμισαν το άγαλμα του δουλέμπορου Έντουαρντ Κόλστον και το έσειραν στο δρόμο πριν το ρίξουν τελικά στον ποταμό Έιβον. Οι πόλεις τις Βρετανίας είναι γεμάτες με ανάλογα αγάλματα και όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος του Λονδίνου, πρόκειται να συγκροτιθεί μια επιτροπή που θα εξετάσει το μέλλον τέτοιων μνημείων.

Σήμερα, Σάββατο, στο Λονδίνο δεν έλειψαν και συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και ακροδεξιών ομάδων που συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση. Οι ακροδεξιοί κατέβηκαν στους δρόμους για να προστατεύσουν, όπως είπαν, μνημεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο λόγω διασυνδέσεων με το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας. Η αστυνομία μάλιστα, δήλωσε πως ορισμένοι έφεραν όπλα στα συλλαλητήρια.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...