ΗΠΑ – Ταϊβάν: Επιταχύνεται η πώληση 300 πυραύλων για αεροσκάφη F-16

Την πώληση στην Ταϊβάν πυρομαχικών απαραίτητων για αεροσκάφη F-16 επιταχύνουν οι ΗΠΑ, μετά και από σχετική έγκριση που ανακοίνωσε χτες το Πεντάγωνο.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε πώληση πυρομαχικών έναντι τιμήματος 619 εκατ. δολαρίων, που, αν οριστικοποιηθεί, θα διασφαλίσει στην Ταϊπέι περίπου 100 πυραύλους κατά ραντάρ (HARM) AGM-88B και 200 προηγμένους πυραύλους αέρος – αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAM) AIM-120C-8, μεταξύ άλλων.

Η Ουάσινγκτον έσπευσε να τονίσει πως η πώληση θα ενισχύσει «τη δυνατότητα της Ταϊβάν να εγγυάται την υπεράσπιση του εναερίου χώρου της, την περιφερειακή ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ». Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι «η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν και τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα αυτή για να ενισχύσει τις δυνατότητές της ως προς τη νόμιμη άμυνα συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή».

Από τη μεριά της, η ταϊβανέζικη κυβέρνηση επισήμανε μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ ότι «μπροστά στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέκταση και την προκλητική συμπεριφορά της Κίνας, η Ταϊβάν θα συνεχίσει να αυξάνει ενεργά τις δυνατότητές της να αμυνθεί».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως μέσα στο τελευταίο 24ωρο 21 μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (air defense identification zone, ADIZ) της νήσου. Σύμφωνα με την Ταϊπέι, επρόκειτο για 17 μαχητικά J-10 και 4 μαχητικά J-16, τα οποία παραβίασαν τον νοτιοδυτικό τομέα της ADIZ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...