ΗΠΑ: «Θα υπάρξουν συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχονται, για μία ακόμη φορά, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία με τελευταία αφορμή την επιλογή της σαουδαραβικής μοναρχίας να συνταχθεί με τη Ρωσία και να συναινέσει σε μείωση της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN προειδοποίησε ξανά πως «θα υπάρξουν συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+, που ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα πως θα μειώσει την παραγωγή. Απέφυγε να αποκαλύψει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί ωστόσο νωρίτερα ο Μπομπ Μενέντεζ πρόεδρος επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας πρότεινε να επιβληθεί στη Σαουδική Αραβία άμεσο «πάγωμα» κάθε συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης όπλων. Δεν διευκρίνισε ποιες αποφάσεις μπορεί να λάβει.

«Θα υπάρξουν ορισμένες συνέπειες για ό,τι έκαναν με τη Ρωσία. Δεν θα πω τι σκέφτομαι ή τι έχω στο μυαλό μου αλλά θα υπάρξουν» είπε αργότερα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα ασφάλειας, Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι πλέον καιρός να αναθεωρηθεί η σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία ώστε να εξασφαλιστεί πως αυτή εξυπηρετεί «τα εθνικά συμφέροντα».

Δείτε ακόμα...