ΗΠΑ: Θολές θέσεις για Ελληνικό Εναέριο Χώρο και τη Ζώνη ελληνικής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση

SNMG2 - Άσκηση στο Αιγαίο
Φώτο Αρχείου /SNMG2 – Άσκηση στο Αιγαίο / Πηγή: Eurokinissi

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και η αμερικανική Ακτοφυλακή, με επίσημα εγχειρίδια και κείμενα, διατυπώνουν προβληματικές αναφορές σχετικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα αλλά και τη Ζώνη ελληνικής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση.

Με τις αναφορές αυτές, κατά πάγια τακτική των “φίλων” Αμερικάνων (και όχι μόνο), προκαλείται σύγχυση για την άσκηση αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο, όπως επίσης και με τις καθημερινές παραβιάσεις της ελληνικού εναέριου χώρου με τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών  αεροσκαφών.

Οι πρακτικές των υπερπτήσεων  μεγάλων και μικρών ελληνικών νησιών, προκαλούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα στο εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής  στο κεφάλαιο που αναφέρονται οι Ζώνες ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση  σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνεται και ένας κατάλογος με χάρτες για  τις «επικαλύψεις» που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές.

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή  προβάλει ως επικαλυπτόμενες τις Ζώνες SAR Ελλάδας και Τουρκίας,  με τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα να εγκλωβίζονται σε αυτή την ζώνη αρμοδιοτήτων που διεκδικεί για λογαριασμό της η Τουρκία. 

Η Τουρκία χαράσσει αυτή τη ζώνη μέχρι το μέσο του Αιγαίου στο πλαίσιο της γνωστής διεκδίκησης για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή προβάλει αυτή την περιοχή ως επικαλυπτόμενη, δικαιώνοντας την Τουρκία.

Προκαλείται με τον τρόπο αυτό, σύγχυση διεθνώς για το ποιος έχει το δικαίωμα και την αρμοδιότητα για Έρευνα και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου ακόμη και δυτικά των ελληνικών νησιών.

Όμοια προβληματικές είναι οι αναφορές στο επίσημο εγχειρίδιο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού  στο κεφάλαιο για τις θαλάσσιες  διαφορές ( Us Navy Judge Advocate General’s Corps- Maritime Claims Reference Manual).

Στο εγχειρίδιο αυτό γίνεται καταγραφή των χωρικών υδάτων  όλων των χωρών, οι ζώνες που έχουν θεσπίσει, οι συμφωνίες που διέπουν αυτά τα θαλάσσια σύνορα και τέλος καταγράφεται και το ποιες χώρες τελικά είναι  συμβαλλόμενα μέρη στην Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο Εγχειρίδιο αυτό υπάρχουν ιδιαίτερα προβληματικές  αναφορές για την Ελλάδα, ενώ υπάρχει και επεξηγηματική σημείωση:

“Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν αξιώσεις για εθνικό εναέριο χώρο ο οποίος υπερβαίνει την αξίωση σε  θαλάσσια χωρικά ύδατα.  Οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν το 1983, το 1984 και το 1985 και διεξήγαγαν επιχειρησιακούς ισχυρισμούς το 1983 και 1984 (υπερπτήσεις)”.

Η αμερικανική στάση παραβλέπει το γεγονός ότι για δεκαετίες δεν αμφισβητήθηκε το εύρος του Ελληνικού εναέριου χώρου και το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως στα 12 ν.μ που έτσι θα καλύπτει και με το παραπάνω αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει σήμερα.

Στο κεφάλαιο για τα  Θαλάσσια  Σύνορα της Ελλάδας το  αμερικανικό εγχειρίδιο αναφέρει μόνον την συμφωνία του 1980 μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Στην καταχώρηση για την Τουρκία  υπάρχει η αναφορά στον καθορισμό των χωρικών υδάτων στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο  ανατολικά του μεσημβρινού 29ο 05’ Ε. στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο σε 6 ν.μ.. Όμως εδώ η αμερικανική πλευρά πρόσθεσε συμπληρωματική αναφορά  ότι η «Τουρκία επιφυλάσσεται του δικαιώματος της να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων της  μέχρι το όριο που υπερβαίνει τα 6ν.μ.».

Η απουσία αντίστοιχης αναφοράς για την  Ελλάδα προκαλεί ερωτηματικά, καθώς η Αθήνα επανειλημμένα από το 1994, όταν κυρώθηκε η Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας, έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της για επέκταση των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ..

Επίσης στο εγχειρίδιο δεν υπάρχει η οποιαδήποτε αναφορά για Συμφωνία που διέπει τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα (ως διάδοχης της Ιταλίας χώρας τουλάχιστον στην Δωδεκάνησο) ή και με την Κύπρο (βάσει της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης), δίνοντας την εντύπωση ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν σύνορα βάσει διεθνών συνθηκών, ενώ υπάρχει εξαντλητική αναφορά στις συμφωνίες της Τουρκίας με την Σοβ. Ένωση και κατόπιν με Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία για την οριοθέτηση συνόρων στην Μαύρη Θάλασσα.

Λ.Α

Δείτε ακόμα...