ΗΠΑ: Το αεροπλανοφόρο USS America κατευθύνεται προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Θάλασσα Νότιας Κίνας

Ενώ αποκλιμακώνεται η ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με την απόσυρση κινεζικών και μαλαισιανών πλοίων, οι ΗΠΑ οξύνουν και πάλι το κλίμα.

Από τα τέλη Απριλίου, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να στείλει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο αμφίβιου πολέμου USS America συνοδευόμενο από το USS Bunker Hill (CG-52) και USS Barry (DDG-52).

Η διαμάχη για τη συγκεκριμένη θάλασσα οφείλεται στα αποθέματα ορυκτών και πετρελαίου που βρίσκονται στο βυθό της. Τα διεκδικούν η Μαλαισία, η Κίνα και το Βιετνάμ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στην περιοχή άλλα τρία πολεμικά πλοία (USS Gabrielle Giffords, USS Montgomery ​​και USNS Cesar Chavez).

Το USS Gabrielle Giffords που βρίσκεται εκεί από τον Οκτώβριο του 2019 είναι οπλισμένο με πυραύλους που το βεληνεκές τους φτάνει τα 100 ναυτικά μίλια .

Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ενεργούσαν και τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα του ναυτικού στόλου του Ειρηνικού, το USS Ronald Reagan και το USS Theodore Roosevelt, τα οποία όμως ελλιμενίστηκαν, το πρώτο στη Yokosuka της Ιαπωνίας και το δεύτερο στο Γκουάμ λόγω του COVID-19.

Το κενό τους ήρθαν να καλύψουν το μικρότερο αεροπλανοφόρο αμφίβιου πολέμου USS America το οποίο μεταφέρει τα τελευταίου τύπου πολεμικά αεροσκάφη F-35 και τα USS Bunker Hill και USS Barry τα οποία φέρουν πυραύλους καθέτου εκτοξεύσεως, τύπου Τόμαχοκ.

Η επιθετικότητα στην περιοχή συνεχώς αυξάνεται, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που επιταχύνθηκε από την πανδημία του Covid-19 κάνει ορατές την πιθανότητα ανακατατάξεων στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η Κίνα φαίνεται να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία απέναντι στις ΗΠΑ που δυσκολεύονται να βρουν τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας τους. Δεν είναι τυχαία η αυξανόμενη επιθετική ρητορική κατά της Κίνας από τον Αμερικάνο πρόεδρο Τραμπ με πρόφαση το Covid-19.

Με την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ συμπλέει και η ΕΕ, με διαφορετική όμως ένταση ανάμεσα στα κράτη που την αποτελούν. Ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εξυπηρετούν…

Πληροφορίες από [navalnews.com]

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...