ΗΠΑ: Το Δημοτικό Συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί ρομπότ ικανά να σκοτώνουν

ΗΠΑ - Αστυνομία
Φωτό αρχείου

Η δημοτική αρχή στο Σαν Φρανσίσκο σκοπεύει να επιτρέψει στην αστυνομία να χρησιμοποιούν ρομπότ ικανά να σκοτώνουν, με τον αρχηγό της αστυνομίας να ισχυρίζεται ότι η χρήση των ρομπότ θα είναι «λύση της ύστατης προσφυγής».

Την Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο ενέκρινε, με 8 ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά, την σχετική απόφαση που προβλέπει τη χρήση ρομπότ ικανών να σκοτώνουν, υποτίθεται σε περιπτώσεις όπως τρομοκρατικές ενέργειες ή μαζικούς σκοτωμούς, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους.

Η απόφαση, θα οριστικοποιηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που προβλέπεται να διεξαχθεί την Τρίτη 6η Δεκέμβρη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».

«Η χρήση ρομπότ σε δυνητικά φονικές καταστάσεις (θα) είναι επιλογή της ύστατης προσφυγής», ισχυρίστηκε σε ανακοίνωσή του ο ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο, Γουίλιαμ Σκοτ. «Ζούμε σε μια εποχή που η μαζική βία γίνεται πιο συχνή», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε αυτή την επιλογή για να μπορούμε να σώσουμε ζωές σε περίπτωση που αυτό το είδος τραγωδίας εκτυλιχτεί στην πόλη μας».

Από την Αστυνομία ισχυρίζονται ότι μόνο ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας θα μπορούν να διατάξουν χρήση ρομπότ για να σκοτωθεί ύποπτος, χωρίς βέβαια αυτή η διαβεβαίωση να αρκεί για να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες, σε μια χώρα, μάλιστα, όπως οι ΗΠΑ που είναι συνηθισμένες οι δολοφονίες αμάχων από αστυνομικούς. 

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο διαθέτει ήδη ρομπότ που μπορεί να ελέγχει από απόσταση και χρησιμοποιεί όταν δέχεται ειδοποιήσεις για τοποθέτηση βομβών, για τον χειρισμό δυνητικά επικίνδυνων υλικών, ή για τον έλεγχο περιοχών όπου η πρόσβαση είναι επικίνδυνη για τους αστυνομικούς. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...